Bejaard wielerduo vestigt uurrecord op wielerbaan Geleen

Henk Verdonkschot en Henk Queis vestigen record op de koppelkoers voor 70+'ers © Ton van Hoorn (Omroep Bie Os)
Wielrenners Henk Verdonkschot (92) uit Geleen en Henk Queis (79) uit Beek hebben tijdens een koppelkoers het 'halfuurrecord' gevestigd voor 70+'ers. In dertig minuten tijd behaalden ze een gemiddelde snelheid van 26 kilometer per uur op de wielerbaan in Geleen.
Ze hebben daarmee een officieus wereldrecord neergezet. Nooit eerder waagden mannen van deze leeftijd zich aan een dergelijke uitdaging.

Had meer ingezeten

Verdonkschot en Queis legden gedurende dertig minuten in totaal iets meer dan 12,5 kilometer af. Na afloop was Verdonkschot redelijk tevreden. "Het streven was gemiddeld 25 kilometer per uur te halen. Dus met 26 zijn we tevreden. Maar we hadden nog harder gekund als we aan de overzijde van de baan niet zoveel tegenwind hadden."

Rompelberg

Het duo werd vurig aangemoedigd door wielerlegende Fred Rompelberg, de voormalig profwielrenner uit Maastricht die zelf elf wereldrecords achter zware motoren op zijn naam heeft staan. Hij vestigde bovendien op 3 oktober 1995 op de zoutvlaktes van Salt Lake City het wereldsnelheidsrecord op een fiets achter een gangmaker. Rompelberg reed gedurende één mijl 268,831 kilometer per uur. Dit record werd pas in 2018 verbroken.
Henk Verdonkschot en Henk Queis vieren het record met Fred Rompelberg. © Ton van Hoorn (Omroep Bie Os)

Eerder al uurrecord

Op 21 september 2019 fietste Henk Verdonkschot al het uurrecord van 24.974 kilometer per uur op de kombochtenbaan in Geleen. De wielervrienden fietsen regelmatig samen op de baan en zo ontstond het idee om een record neer te zetten tijdens een koppelkoers voor wielrenners boven de 70 jaar.

Gedichtenbundel

Behalve fervent wielrenner is Henk Verdonkschot ook dichter. De Gelener maakt al decennia lang gedichten over het leven. De recordpoging had daarom nog een doel: geld bijeenbrengen voor de uitgave van een dichtbundel. Rompelberg en de Stichting Wielerbaan Geleen steunden hem hierin en inmiddels is het boekje te koop. "Met het uitkomen van mijn gedichtenbundel gaat op mijn late leeftijd een wens in vervulling", aldus de kwieke wielrenner.