Vierdaagse volgt het weer op de voet

Foto ter illustratie © iStock
Gooit corona dit jaar geen roet in het eten, zorgt de hitte voor kopzorgen bij de organisatie.
Venlonaar Ton Heerschop is een van de bestuursleden van het wandelfestijn. "Het is geen crisis, maar we houden natuurlijk de weersverwachtingen nauwlettend in de gaten." Volgens Heerschop gaat het dan niet alleen maar om de temperatuur, maar wordt ook gekeken naar de luchtvochtigheid. "Zulke zaken worden allemaal meegenomen zodat we zondag een besluit kunnen nemen over mogelijke maatregelen".

Limburgers

De wandelvierdaagse van Nijmegen telt dit jaar weer ruim 40.000 wandelaars. Ook veel Limburgers doen mee, waaronder zo'n 30 leden van wandelsportvereniging Echt. Een daarvan is Jo Mestrom. Samen met voorzitter Chris Beckers van WVS Echt zette hij vandaag in een garagebox het laatste materiaal en proviand klaar om zondag mee te nemen naar Nijmegen. De wandelclub blijft traditioneel een week in een accommodatie aldaar. "Ik heb al vele hete dagen meegemaakt", zo stelt hij. "Mijn advies is; drink veel water, pauzeer regelmatig, smeer je in met zonnebrand en draag een petje". Voorzitter Beckers valt hem bij; "Mensen moeten de toch niet ten koste van alles willen uitlopen. Als het niet meer gaat, moeten ze stoppen".

Maatregelen

Zondag neemt de vierdaagse-organisatie een besluit over de maatregelen. Er zijn enkele opties waaronder het aanleggen van meer waterpunten, het verkorten van elke route met 10 kilometer en - in het uiterste geval - het schrappen van een wandeldag. Bestuurder Heerschop ziet dat laatste niet gauw gebeuren. "We hebben natuurlijk geen twee jaar stilgelegen door corona om dan nu een dag minder te wandelen. Wel moet het natuurlijk verantwoord zijn".

Verantwoordelijkheid

Welke maatregelen de organisatie ook neemt, er is er maar één iemand die verantwoordelijk is, zo stelt hij. "Wij doen ons best om iedereen zo goed mogelijk door de vierdaagse te leiden. De gezondheid van de wandelaars gaat ons aan het hart, maar uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij de loper zelf".