Buurtcentrum en 24 zorgwoningen in kerk Kerensheide

Sint Jozefkerk Kerensheide © Streekomroep Bie Os
De leegstaande Sint Jozefkerk in de Steinse wijk Kerensheide wordt omgebouwd tot buurtcentrum. Tevens komen er 24 zorgwoningen in.
Eigenaar Stichting Wijkcentrum Sint Jozefkerk Kerensheide en projectontwikkelaar Focus Real Estate hebben daarvoor een intentieovereenkomst getekend.

Onmogelijk

In de kerk wordt al ruim vier jaar geen kerkdienst meer gehouden en het gebouw is vanwege achterstallig onderhoud toe aan een fikse renovatie. De stichting probeert al jaren een make-over voor elkaar te krijgen, maar daarvoor moet eerst een bedrag van 1,5 miljoen euro worden neergeteld. Zonder steun van de overheid werd het binnenhalen van dat bedrag onmogelijk geacht.

Tekort dichten

Nu de kerk ook een maatschappelijke functie krijgt, zijn de Provincie Limburg, gemeente Stein en het kerkbestuur bereid om het tekort te dichten. De stichting laat weten dat de provincie garant staat voor 600.000 euro, gemeente Stein voor iets meer dan 500.000 en het kerkbestuur legt 400.000 euro in.

Opening eind 2024

Nadat de Eindhovense projectontwikkelaar het kerkgebouw definitief heeft gekocht, is de verwachting dat eind 2022 de verbouwing start. Het gebouw krijgt op elke etage twaalf zorgwoningen. De stichting hoopt dat eind 2024 de eerste zorgbehoevenden hun intrek kunnen nemen in de woningen en tevens het buurtcentrum officieel wordt geopend.