Vrouw raakt 15.000 euro kwijt door bankpasfraude

Stockfoto © iStock
Een 64-jarige vrouw uit Brunssum is via bankpasfraude voor 15.000 euro opgelicht. Na een telefoontje van nep medewerkers van de Rabobank gaf ze haar pinpas, pincode en iPad af.
Tijdens haar vrijwilligerswerk voor het WMC 2022 in Kerkrade werd de vrouw opgebeld door een afgeschermd nummer. De persoon aan de lijn gaf zich uit als medewerker van de Rabobank en gaf aan dat iemand geprobeerd had al haar geld van de bankrekening te halen. Ze moest zo snel mogelijk naar huis, daar zou een andere Rabobank medewerker op haar wachten om haar te helpen.

'Virusvrij maken'

De 'medewerker' voor haar huis vroeg het slachtoffer naar haar pincode, pinpas en haar iPad. Die had hij nodig om alles 'virusvrij' te maken. De medewerker nam de spullen mee en kwam niet meer terug.

Pinlimiet verhoogd

Niet veel later ontdekte de vrouw dat er 15.000 euro van haar rekening was verdwenen. De oplichters hadden de pinlimiet verhoogd en bij geldautomaten in Schinveld, Heerlen en Hoensbroek werd de bankrekening leeggeplunderd. De daders gingen zelfs zo ver dat ze reeds uitgevoerde automatische incasso's als huur, zorgpremie en verzekering terugboekten en haar ook dat geld afhandig maakten.
Het slachtoffer, dat nooit eerder schulden had, kon opeens haar vaste lasten niet meer betalen. Om de problemen voor het slachtoffer verder te beperken, komt ze mogelijk onder bewind te staan. Daarvoor is een spoedverzoek bij de rechtbank ingediend.
Bekenden van het slachtoffer zijn een donatieactie gestart om het slachtoffer financieel uit de brand te helpen.