Tropische warmte op komst: Hier kun je veilig zwemmen

Fun Valley in Maastricht © Jean-Pierre Geussens
De zomerse temperaturen van deze dagen stijgen begin volgende week naar tropische waarden. Reden genoeg om een frisse duik te nemen. Midden-Limburg heeft de meeste veilige zwemplekken.
In Limburg is het op 35 locaties mogelijk om in natuurwater te zwemmen. Op alle plekken is de zwemwaterkwaliteit veilig, volgens zwemwater.nl die in kaart brengt waar zwemmen in natuurwater schoon en veilig is.

Tropische temperaturen

Verkoeling is de komende dagen wel nodig. Komend weekend wordt het nog zomers weer met temperaturen van 25 à 26 graden. Het kwik loopt daarna op tot 34 graden op maandag, maar dinsdag spant de kroon met 38 op de thermometer. Ook woensdag is het nog erg warm met 32 tot 34 graden.

Keuze is reuze

Een verfrissende duik hoeft dan niet alleen in een zwembad in de achtertuin genomen te worden, maar kan op diverse andere locaties in de provincie. De keuze voor een zwemplek is in Midden-Limburg met 18 locaties het grootst. De keuze is zelfs reuze in de gemeente Maasgouw, met 8 zwemplekken. Ook in de regio Roermond is het mogelijk om aan vier dagstranden een duik te nemen.
Kijk hier waar je veilig kunt zwemmen in natuurwater:

Redelijk verspreid

In Noord-Limburg liggen de recreatiewateren redelijk verspreid over de regio. Zo kan gezwommen worden in onder andere Mook, Well (2), maar ook op één of meer plekken in de gemeenten Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venlo. De meeste inwoners van Zuid-Limburg moeten een stuk verder reizen om verkoeling in natuurwater te vinden. Dat kan op vier plekken in Maastricht en een natuurbad in Brunssum.

Waterkwaliteit

De waterkwaliteit van natuurwateren wordt regelmatig tussen 1 mei en 1 oktober gecontroleerd door inspecteurs. Bij die controle wordt gekeken of er bacteriën van intestinale enterokokken (IE) en E. Coli aanwezig zijn. Verder wordt er gelet op de algemene veiligheid bij de zwemlocatie en wordt er gekeken naar andere soorten vervuiling, zoals blauwalg.