Groen licht voor speciaal blusteam bij natuurbranden

Handcrew van de brandweer IJsselland. © Brandweer IJsselland
Zuid-Nederland heeft vanaf april volgend jaar een speciaal team dat kan worden ingezet bij het blussen van natuurbranden.
De veiligheidsregio's hebben de financiële samenwerkingsovereenkomst vrijdag getekend.

Speciaal team

De leden van deze speciale 'handcrew' kunnen te voet op pad om een natuurbrand sneller te bestrijden. Het team wordt opgericht door de zes zuidelijke veiligheidsregio's: Noord- en Zuid-Limburg, Zeeland, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord en Brabant Zuid-Oost. De handcrew kan in al deze regio's worden ingezet om natuurbranden te bestrijden.
Het gespecialiseerde team is het tweede van Nederland. Ook de brandweerregio's IJsselland en Twente hebben er een.

Twintig brandweerlieden

Het speciale team bestaat uit twintig brandweerlieden die per keer ingezet kunnen worden. "In totaal worden er voor het team honderd mensen opgeleid. Dat is wel nodig om af te kunnen wisselen. De handcrew kan zomaar 24 uur achter elkaar ingezet worden. We draaien diensten van acht uur, voor de aflossing worden twintig nieuwe leden ingevlogen", aldus Theeuwen.
De leden van het gespecialiseerde team zijn geworven onder de brandweerlieden van vier zuidelijke veiligheidsregio's. "We hebben gevraagd wie er interesse had, omdat we op zoek zijn naar gemotiveerde mensen. Het is fysiek zwaar werk. Dat moet je wel willen", stelt Theeuwen.

Opsporen en blussen

Een handcrew helpt bij het effectief bestrijden van natuurbranden doordat ze op plaatsen kunnen komen die een blusvoertuig niet kan bereiken. In de avond en nacht is dit team heel effectief bij het opsporen en uitmaken van hotspots.