Oud-wethouder Rudy Tegels van Horst wordt weer Statenlid

Rudy Tegels toen hij in 2020 werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. © Provincie Limburg
Oud-wethouder Rudy Tegels van Horst aan de Maas keert terug in het Limburgs Parlement.
Hij volgt Johan Geraats (Baexem) op. Die stopte een kleine maand geleden als Statenlid uit onvrede met de kabinetsplannen rondom stikstof en de gevolgen daarvan voor de agrarische sector, gekoppeld aan de koers van de Tweede Kamerfractie van het CDA. Tegels heeft een turbulente tijd achter de rug.

Relatie

Een dag voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart legde hij zijn functie neer nadat bekend was geworden dat hij een relatie had met zijn bestuurssecretaresse en die niet had gemeld. Ook bracht een aantal oppositiepartijen naar buiten dat Tegels zich mogelijk had schuldig gemaakt aan een reeks integriteitsschendingen. Uit een extern onderzoek is onlangs gebleken dat daar geen sprake van is.

Zetel

Afgelopen dinsdag liet Tegels via een voorgelezen verklaring in de gemeenteraad van Horst aan de Maas weten dat hij zijn zetel in de gemeenteraad niet inneemt omdat er de afgelopen maanden teveel is gebeurd. Begin mei had Tegels al besloten zich niet meer beschikbaar te stellen als wethouder omdat hij de vorming van een nieuwe coalitie niet in de weg zei te willen staan. Toen was het resultaat van het integriteitsonderzoek nog niet bekend.

Wethouder

Nu keert Tegels dus terug in het Limburgs Parlement. Daarvan maakte hij eerder tussen 2015 en juni 2020 deel uit. Hij vertrok toen omdat hij sinds februari 2020 wethouder in Horst aan de Maas was. "Ik heb ja gezegd tegen een terugkeer in het Limburgs Parlement omdat volksvertegenwoordiger zijn mijn passie is. Ik ga met enthousiasme weer aan de slag voor Limburg en dus ook voor Horst aan de Maas", aldus Rudy Tegels.
CDA-Limburg voorzitter Harold Schroeder noemt Tegels een aanwinst voor de statenfractie gezien al zijn bestuurlijke ervaring. "Hij brengt ook de dringend noodzakelijke kennis binnen over de uitdagingen waar het agrarische platteland voor staat. Hij is een scherpe en felle politicus en bovenal een aardige collega", aldus Schroeder. De installatie van Tegels vindt waarschijnlijk eind september plaats.
Voor de opvolging van Johan Geraats kwamen in eerste instantie de opgestapte gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus in aanmerking. Maar zij zagen daarvan af. Mackus wordt binnenkort wethouder in Maastricht. Vervolgens was Rudy Tegels aan de beurt en die voelde dus wel voor een terugkeer in het Limburgs Parlement.