Maastricht vangt opnieuw asielzoekers uit Ter Apel op

Stadhuis van Maastricht. © iStock
Maastricht gaat vanaf eind deze maand 80 asielzoekers uit Ter Apel opvangen. Ze worden drie maanden lang ondergebracht in een crisisnoodopvang in het voormalige schoolpand Don Bosco aan Marie¨nwaard, zo maakte burgemeester Annemarie Penn-te Strake donderdag bekend in een brief aan de gemeenteraad.
Het gaat volgens Penn om een bed-, bad- en broodvoorziening om de druk in het overvolle Ter Apel te ontlasten. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers COA zal de mensen van daaruit verder verplaatsen naar asielzoekerscentra elders.

'Plicht'

Het Rijk had Zuid-Limburg gevraagd om 225 crisisnoodopvangplekken voor de duur van drie maanden. Het kabinet wil via crisisopvang de vastlopende opvang van asielzoekers vlot trekken. "Als stadsbestuur vinden we het onze plicht om deze mensen te helpen", aldus Penn.

Langere termijn

Eind vorige maand ving Maastricht ook al 150 asielzoekers uit Ter Apel op, in sporthal De Geusselt voor een periode van drie weken. Die opvang eindigde woensdag. Maastricht onderzoekt of de Don Bosco school voor langere termijn opvang kan bieden aan asielzoekers om zo de druk van de ketel te halen en niet steeds naar ad hoc oplossingen te moeten zoeken.