Natuurorganisaties bundelen zich tegen overstromingen

De Geul in Wijlre buiten de oevers getreden. © Natuurmonumenten
Verschillende natuurorganisaties zijn een fonds gestart om natuurlijke oplossingen te stimuleren tegen toekomstige overstromingen.
Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, Natuur- en Milieufederatie Limburg, Stichting het Limburgs Landschap en het Wereld Natuur Fonds werken samen aan het initiatief, Natuurkracht genaamd. Daan Prevoo, burgemeester van Valkenburg aan de Geul, gaf donderdag het startsein.

Natuurlijke oplossingen

De organisaties hopen vooral te inspireren en te motiveren zodat Limburgers en de provincie aan de slag kunnen om natuurlijke oplossingen te zoeken tegen overstromingen. De organisaties denken hierbij bijvoorbeeld aan meer ruimte maken voor bosontwikkeling, vrij meanderende beken en natuurlijke graslanden. Vooral inwoners van het Gulp- en Geuldal worden opgeroepen mee te denken: "Via evenementen, diverse acties en een digitaal platform kunnen mensen kennis en ervaringen met elkaar delen en ook zelf aan de slag gaan", schrijven de organisaties in een persbericht. De Nationale Postcode Loterij heeft 1 miljoen euro beschikbaar gesteld om lokale projecten te steunen.

Activiteiten

Donderdagavond vinden al de eerste activiteiten van Natuurkracht plaats: dan zijn er excursies in Geulhem, Oud-Valkenburg, Epen en Vaals. Deelnemers zien op deze plekken hoe de natuur voor waterberging zorgt en welke impact dit op het landschap heeft.