Simpelveldse horeca kreeg zwaarste coronaklappen

Nederland kreeg minder cafés maar meer eetzaken in de twee coronajaren © ANP
De Simpelveldse horeca is tijdens de coronacrisis het zwaarst getroffen van Nederland. Het aantal zaken liep daar sinds januari 2020 met bijna een vijfde terug, naar 21 eet- en drinkgelegenheden nu.
Dat blijkt uit gegevens van horecadatabase Datlinq, die door het ANP en LocalFocus op een rijtje zijn gezet.

Dalers

Ook in Roerdalen kreeg de horeca een forse klap. Daar liep het aantal horecabedrijven terug met ruim 11 procent. In de gemeente zijn nu nog 12 cafés en 35 restaurants, snackbars en andere eetgelegenheden te vinden. Andere stevige dalers in onze provincie zijn Echt-Susteren (9 procent), Vaals (6,8 procent) en Beesel (6,5 procent).

Vooral eten

Groei was er in 17 Limburgse gemeenten. In Landgraaf en Beekdaelen groeide het aantal zaken met 8 procent of meer, ook in Venray en Heerlen was de stijging aanzienlijk. In drie Limburgse gemeenten bleef het aantal horecazaken zo goed als gelijk.
In totaal zijn er in Limburg volgens de lijst nu 3440 horecazaken: 704 cafés en 2736 zaken waar je iets kunt eten.

Groei

Ondanks alle waarschuwingen van bezorgde horeca-ondernemers is het aantal zaken in Nederland de afgelopen jaren niet gedaald, maar juist gestegen. Ons land kent nu ruim 45.000 eet- en drinkgelegenheden, ongeveer 2000 zaken meer dan vóór de coronacrisis. De groei zit met name bij fastfoodketens en andere laagdrempelige eetgelegenheden.

Formules

Het aantal cafés zonder keuken, chique restaurants en mobiele eetgelegenheden zoals ijskarren daalde wel, maar de afname daar wordt dus ruimschoots gecompenseerd. Ook horecaformules die verschillende restaurants bedienen met één centrale keuken of inkoop doen het goed.