94 meter kleur langs de Maas

Het graffitikunstwerk van Joren Joshua op de Lage Loswal in Venlo © Guus Benders (L1/Omroep Venlo)
Het is een echte eyecatcher: de 94 meter lange muurschildering langs de Lage Loswal in de Venlose binnenstad. Kunstenaar Joren Joshua heeft er woensdag de laatste hand aan gelegd.
Veel mensen die voorbijkomen stoppen even en maken een praatje. "Ik zit er niet per sé op te wachten dat iedereen een mening heeft over wat ik doe. Maar ik vind wel dat als je iets maakt in de openbare ruimte, er ook wel gesproken mag worden over je werk. Gelukkig zijn de meeste reacties positief", lacht Joshua.

Zes kandidaten

Hij woont in Rotterdam, maar heeft een Venlose vader. Toch was dat niet de reden dat hij juist hier aan de slag ging met een kunstwerk. De Venlose graffitikunstenaar Vincent Huibers droeg hem aan. Net als een vijftal andere muurkunstenaars. Uit die zes kandidaten werd uiteindelijk Joshua uitverkoren om zijn ontwerp op de muur aan te brengen.

Maas als thema

Midden in de 90 meter brede schildering staat groot het woord Venlo. De Maas fungeert als thema in de voorstelling. Links van het woord Venlo is de geschiedenis van de plek verbeeld. Met bedrijvigheid van de haven die er ooit lag. En een stoomtrein die destijds de goederen die over de rivier werden aangevoerd vervoerde naar het binnenland. Ook Truuj Bolwater staat afgebeeld, de vrouw die volgens de legende een heldhaftige rol speelde in het beleg van Venlo in 1511.
Joren Joshua aan het werk tijdens de mural Mooder Maas in Venlo aan de Lage Loswal. © Guus Benders (L1/Omroep Venlo)

Vlaai en ijs

De rechterkant van de schildering verwijst meer naar het heden. Recreatie en vertier staan centraal. Met twee figuren die een stuk vlaai en een ijsje eten en een jacht, dat verwijst naar de aanlegplaats die er nog altijd is.

Mural op Molenbossen?

Projectleider Vincent Huibers vindt de schildering erg geslaagd en kijkt toe hoe Joshua de laatste stukken van de muur inkleurt. Nadat hij eerder al betrokken was bij de muurschilderingen op onder meer de achterzijde van de Maaspoort en het viaduct in Belfeld, heeft hij nog wel een paar plekken op het oog waar een mural zou passen. "Wat denk je van de zijkant van de Molenbossen? Of de betonnen achterkant van het Limburgs Museum? Dat zijn echt nog hele mooie plekken voor een schildering."

Nog meer murals

De schildering aan de Lage Loswal maakt deel uit van een provinciaal project. Na Venlo komen er nog grote muurschilderingen in andere steden zoals Weert, Sittard-Geleen, Roermond en Maastricht. De vorderingen zijn te volgen via de website van initiatiefnemer Limburg Murals.