Nieuwe chemokuren voor bisschop Smeets

Bisschop Harrie Smeets in Lourdes © Bisdom Roermond
Bisschop Harrie Smeets krijgt een nieuwe reeks chemokuren voor de behandeling van zijn hersentumor.
De oud-pastoor-deken van Venray hoorde in het voorjaar van 2021 dat hij ongeneeslijk ziek is.

Behandelingen

Sinds september vorig jaar heeft hij twaalf keer een chemokuur gehad. Afgelopen voorjaar is Smeets ook drie keer bestraald. Na die behandelingen werd er een rustpauze ingelast om te zien of die ook aansloegen. Na een MRI-scan is nu besloten dat de bisschop nog eens zes chemokuren krijgt die om de zes weken worden toegediend.

Krachten afgenomen

Het gaat naar omstandigeheden redelijk goed met Smeets. "De chemo doet zijn werk en daardoor voel ik me een stuk beter dan een half jaar geleden. Niet dat ik beter word natuurlijk. Maar ik ben al langer hier dan ik gedacht had", zei hij eind maart. Nu merkt de bisschop dat zijn krachten wel zijn afgenomen en dat hij veel rust moet houden.

Korte vakantie

De komende maand gaat de in Born opgegroeide Smeets naar Frankrijk voor een korte vakantie. Daar is hij onder andere bij de viering van het 200-jarig bestaan van de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Crehen. De zusters zijn het verleden op diverse plaatsen in Limburg actief geweest. Ze hebben nog steeds een communiteit in Sittard.