Oefening met F-35s: Top Gun boven Noord-Limburg

Twee F-16s zonder brandstoftanks onder de vleugels © Ministerie van Defensie
Gevechtsvliegtuigen van de vliegbasis Volkel oefenen komende weken in het Noord-Limburgse luchtruim in luchtgevechten.
Zulke oefeningen zijn vergelijkbaar met de 'dogfights' uit de film Top Gun, waarin de piloten proberen hun tegenstander in het vizier te krijgen.

Tankvliegtuigen

Normaalgesproken worden deze Basic Fighter Manouvres boven de Noordzee gevlogen, maar omdat er niet elke dag tankvliegtuigen beschikbaar zijn wordt een deel van de oefenvluchten in de buurt van en boven de Brabantse luchtmachtbasis gevlogen. De oefeningen worden van 18 tot en 29 juli gehouden boven een deel van Noord-Limburg en Brabant.

Joint Strike Fighter

De oefenvluchten worden uitgevoerd met F-16 en de nieuwe F-35 straaljagers. De eerste F-35-toestellen staan sindskort gestationeerd op Volkel. Deze Joint Strike Fighter vervangt op dit moment de F-16, die in 2024 wordt uitgefaseerd.

Brandstoftanks

Bij de oefengevechten maken de piloten strakke bochten in hun pogingen achter de tegenstander te komen. Daarbij komen er grote krachten op de vliegtuigen te staan, waardoor het van belang is dat de vliegtuigen zo licht mogelijk zijn. De F-16s nemen bij deze vluchten dan ook geen extra brandstoftanks onder de vleugel mee, waardoor het vliegbereik zonder tankvliegtuigen beperkt is. De F-35 heeft een grotere inwendige brandstoftank, en is dus niet afhankelijk van externe tanks of tankvliegtuigen.