Omstreden schoolbestuurder weg: interim neemt over

Roy Palmen, bestuurder van Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken. © Omroep Venlo
Bestuurder Roy Palmen van scholenkoepel Onderwijs Gemeenschap Venlo en Omstreken (OGVO) stapt op. De afgelopen tijd verloor hij het vertrouwen van vijf campusdirecteuren en de Gemeenschappelijke MedezeggenschapsRaad (GMR).
Volgens hen zou de bestuurder niet transparant zijn en niet antwoorden op vragen over de financiële onderbouwing van rigoureuze bezuinigingsplannen. Ook zijn ze het niet eens met de bezuinigingsplannen

Gesprekken over spanningen

De Raad van Toezicht heeft de afgelopen periode met zo'n twintig mensen gesproken over de spanningen die zijn ontstaan. In die tijd meldden de vijf directeuren van Blariacumcollege, Den Hulster en Valuascollege zich ziek en zegde de GMR het vertrouwen in Palmen op.

Communicatie tekortgeschoten

Naar aanleiding van de gesprekken concludeert de Raad van Toezicht dat knelpunten zijn ontstaan door beleidskeuzes. De discussie ontstond wat er moest gebeuren om tekorten in de begrotingen het hoofd te kunnen bieden. Daarbij schoot de communicatie tussen de bestuurder, campusdirectie, teamleiders, medezeggenschapsorganen en andere OGVO-collega’s tekort. Dat werkte de onduidelijkheid over de bestuurlijke visie achter de gemaakte keuzes in de hand.

Nieuwe managementstructuur

Met het aanstaande vertrek van Palmen moet een interim-bestuurder orde op zaken stellen. Die krijgt de opdracht om de organisatiestructuur en -cultuur onder de loep te nemen en voorstellen te doen. Ook moet de interimbestuurder een nieuwe managementstructuur creëeren en bespreken met de campusdirecteuren wat dat voor hen betekent.
De bedoeling is dat de interimbestuurder zes maanden blijft, met de optie om er één jaar van te maken. Huidige bestuurder Palmen blijft aan tot er een voorlopige opvolger is en de overdracht afgerond is.