Hoger beroep in burenruzie: rechter fluit OM terug

Een hoge schutting is niet altijd genoeg om vechtende buren uit elkaar te houden © iStock
Het Openbaar Ministerie (OM) moet van de rechtbank in Den Haag alsnog hoger beroep aantekenen in de strafzaak rond een slepende burenruzie in Landgraaf.
De rechtbank in Maastricht sprak twee weken geleden buurman Lei vrij. Omdat buurvrouw Cidalia vond dat haar kant van het verhaal niet goed voor het licht was gebracht, stapte ze naar de civiele rechtbank in Den Haag.

Luidruchtige seksgeluiden

Het conflict sleept zich al jaren voort, en leidde tot twee spraakmakende afleveringen van televisieprogramma Mr. Frank Visser Doet Uitspraak. De beschuldigingen over en weer gingen onder meer over luidruchtige seksgeluiden en emmertjes sop in andermans struiken. Voor het oog van televisiekijkend Nederland veroordeelde de voormalige rijdende rechter de kemphanen tot een contactverbod.

Vrijspraak

Maar volgens buurvrouw Cidalia schond buurman Lei die uitspraak, door haar uit te schelden voor 'hoer' en 'buitenlander'. Ook zegt ze dat haar buurman haar heeft bedreigd. Vanwege dat laatste stapte ze naar de politierechter in Maastricht. Die sprak buurman Lei vrij, nadat ook het OM vrijspraak had geëist. Justitie en rechtbank vonden het niet bewezen dat de bedreiging ook aan buurvrouw Cidalia was gericht. Ook was volgens de rechtbank niet duidelijk wanneer alles zich zou hebben afgespeeld.

Spreekrecht

Maar vanwege vormfouten tijdens de zitting moet het OM nu alsnog hoger beroep aantekenen. Dat komt op de eerste plaats omdat de dochter van buurvrouw Cidalia door de rechter was afgekapt toen zij gebruikmaakte van het spreekrecht als slachtoffer. Dat is tegen de wet: het spreekrecht van slachtoffers is onbeperkt. Daarnaast is ook een getuige op zitting gehoord, zonder dat die is beëdigd.
Volgens de civiele rechtbank heeft de rechtbank daardoor niet het hele verhaal gehoord, en moet de zaak dus opnieuw behandeld worden. Het OM, dat met de vrijspraak ook haar zin kreeg, moet dus nu van de Haagse rechtbank alsnog beroep aantekenen. Het staat het OM overigens vrij om zo'n beroep ook weer in te trekken.