Onderzoek: Vaals minst leefbare kleine woonplaats

Vaals © iStock
Vaals is de minst leefbare kleinere woonplaats van Nederland. Ook Hoensbroek wordt niet goed gewaardeerd in een onderzoek naar leefbaarheid van Atlas Research in opdracht van Regiobank.
Oosterbeek bij Arnhem, Laren (bij Hilversum) en het Noord-Hollandse Bergen scoren wel goed in het onderzoek.

Grens over

Overigens een kanttekening bij Vaals: in het onderzoek is niet meegenomen dat het dorp op het drielandenpunt ligt en inwoners mogelijk de grens oversteken voor voorzieningen. Regiobank gaat het onderzoek niet herzien, maar geeft wel aan dat de uitkomst er mogelijk anders uit had gezien als die kennis wel was meegenomen.

Leefbaarheid

Kleinere plaatsen scoren lager op leefbaarheid dan grotere plaatsen. "Dat heeft vooral te maken met minder bereikbare voorzieningen", geeft Regiobank aan. Het gaat vooral om de beschikbaarheid van cultuur, onderwijs en zorg. Vooral door een gebrek daaraan staat Vaals onderaan de lijst. Kleinere plaatsen zijn juist sterk op het gebied van sociale samenhang, woningvoorraad, geringe overlast en hoge veiligheid. Daar blinkt Oosterbeek extra in uit.

Liefde voor platteland

Bewoners kunnen er voor een deel zelf voor zorgen dat voorzieningen beschikbaar blijven. "Heel vaak zie ik dat bewoners met succes in staat zijn taken van de overheid over te nemen", stelt Bettina Bock, 'plattelandprofessor' aan de Universiteit van Wageningen. "Met als basis hun verbondenheid met het platteland, de liefde voor het leven in een kleine gemeenschap, en het plezier om samen activiteiten voor het dorp te organiseren." Ook bijvoorbeeld de koffiehoek in de buurtsuper is volgens RegioBank-directeur Rein Wispelweij "een duurzame verbetering".

Voorzieningen verdwijnen

Al met al scoorden ook kleinere plaatsen over het algemeen een 'goed' op leefbaarheid, maar daar zijn volgens de bank "essentiële voorzieningen geleidelijk verdwenen of staan op het punt te verdwijnen". En dat zou negatief uitpakken voor de leefbaarheid.
In het onderzoek kregen driehonderd woonplaatsen in Nederland met tussen de 7000 en 23.000 inwoners een score op het gebied van leefbaarheid.