Terugkeer een feit: Jos van Rey gekozen tot wethouder

Jos van Rey na de installatie als wethouder. © ANP
Jos van Rey is woensdag officieel gekozen en geïnstalleerd als wethouder van Roermond.
In een extra vergadering van de gemeenteraad stemden 21 van de 31 raadsleden voor van Rey. Acht stemden blanco en twee tegen.

Wethouderschap

Die tegenstemmen kwamen van D66. Fractievoorzitter Michael Kalthoff had voor de stemming aangekondigd dat zijn partij met alle wethouders kon instemmen behalve met Van Rey.
Van Rey (77) krijgt de portefeuille wonen, klimaat en duurzaamheid. Hij keert na bijna tien jaar terug als wethouder.

Veroordeling

Op 19 oktober 2012 deed de Rijksrecherche een inval in zijn huis en in zijn werkkamer in het stadhuis. Uiteindelijk werd hij veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf vanwege passieve ambtelijke corruptie, stembusfraude, het lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen. Ook mocht hij twee jaar geen openbare bestuurlijke functie bekleden zoals wethouder. Die termijn is inmiddels verlopen.

LVR

De Liberale Volkspartij Roermond (LVR) van Jos van Rey werd bij de verkiezingen in maart de grote winnaar. Ze steeg van 9 naar 11 zetels en stak daarmee met kop en schouder boven de rest uit. Maar Van Rey erkende op vragen uit de raad te begrijpen dat niet iedereen enthousiast is over zijn comeback als wethouder en dat sommigen met de ogen hebben geknipperd.
"De partij en ikzelf hebben er ook heel lang over nagedacht. Maar uiteindelijk heeft de doorslag gegeven dat ook bestuurlijke ervaring belangrijk is bij de geweldige opgave die er voor de stad ligt", aldus Van Rey.

Vertrouwen terugwinnen

"Ik zal mijn stinkende best doen om het vertrouwen terug te winnen van hen die dat nu niet hebben. Wethouder ben je voor iedereen. Dat zal ik waarmaken. Daar kunt u op rekenen. Ik wil me inzetten voor deze stad", zo Van Rey nog.
Hij gaf ook aan dat er belangrijke maatregelen moeten worden genomen op zijn beleidsterrein. Volgens Van Rey komen zijn eigenschappen duidelijkheid, durf en daadkracht daarbij goed van pas.

Beperkte rol

Burgemeester Rianne Donders had aan het begin van de vergadering gezegd dat de vorming van een nieuw college een politieke aangelegenheid is waarbij een burgemeester maar een zeer beperkte rol heeft. Maar zij stond wel stil bij de reacties op de terugkeer van Van Rey. "De schaal van de reacties gaat van onbegrijpelijk en controversieel tot luid applaus. Zowel lokaal, provinciaal en landelijk", zo verklaarde Donders.
Tegelijk gaf ze aan gewoon vier jaar te willen werken met de uitkomst van de coalitievorming. Ze noemde het haar professie om daar op een goede en passende manier mee om te gaan. Donders hoopte wel op een verdere verbetering van de bestuurscultuur waarop zij eerder had aangedrongen. "Met oog en oor voor alle gevoeligheden van deze stad."

Wethouders

De vier andere wethouders werden met een ruimere meerderheid dan Jos van Rey gekozen. Dirk Franssen (LVR), Marianne Smitsmans (GroenLinks) en Vincent Zwijnenberg (VVD) waren goed voor 26 van de 31 uitgebrachte stemmen. Felix van Ballegooij (PvdA) kreeg 25 stemmen achter zijn naam.
De coalitie van LVR, GroenLinks, VVD en PvdA kan rekenen op 20 van de 31 zetels in de gemeenteraad.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!