Inflatie: Niet alleen de vis wordt duur betaald

Budget supermarkt in Kerkrade trekt niet alleen klanten uit de buurt. © L1 (Peter Beeker)
Iedereen heeft last van de inflatie, want alles wordt duurder. Niet alleen voeding, vlees en vis, maar ook zuivel, groente, fruit en brood kosten meer geld. Dat merken ze ook aan het klantenbezoek bij een budget supermarkt in Kerkrade.
Uit CBS-cijfers blijkt dat voedingsmiddelen het afgelopen jaar met ruim 11 procent zijn gestegen. Zet daar de gemiddelde loonstijging van 2 tot 3 procent tegenover en je weet: het leven is flink duurder geworden.

Kerkrade

Boodschappen doen in Kerkrade. Op een kleine markt en in een supermarkt. Zuinig zijn omdat het moet of omdat het kan? Er is een verschil. Op de markt is een gulden al eeuwen een daalder waard. Letten op de kleintjes lijkt dus van alle tijden. "Ik heb nooit veel uitgegeven aan voedingsmiddelen. Het is een rare tijd tegenwoordig, maar ik let mijn hele leven al op de uitgaven die ik doe", zegt een klant bij één van de kraampjes.

Drukker

Vlak bij de kleine markt op het Carboonplein ligt sinds twee jaar een budget supermarkt. En daar wordt het steeds drukker, vertelt de bedrijfsleider. "Er komen niet alleen mensen uit de buurt maar ook uit de regio", zegt Vyash Kisoensingh. "Klanten uit Heerlen, Brunssum Echt en Duitsland zien we steeds vaker."

Portemonnee

"Ik hoef niet zuinig te zijn, maar ik wil het", zegt een van de bezoekers. "Want ik wil niet aan mijn spaargeld komen." Voor een andere klant is het ook belangrijk om op de portemonnee te letten. "Inflatie dat is duidelijk, want dan ga je prijzen vergelijken. Toch doe ik hier ook mijn boodschappen omdat het op de route ligt als ik van mijn werk naar huis ga."