Oliemolen een jaar na overstroming nog onbewoonbaar

Waterschade De Oliemolen in Heerlen © L1
De beelden in Heerlen van exact een jaar geleden gingen heel Nederland door. De eigenaren van Bed & Breakfast de Oliemolen moesten zwemmend het monumentale pand verlaten. Een jaar na de overstroming is de schade nog niet hersteld.
"De woning is nog steeds niet bewoonbaar maar we slapen er wel. De muren zijn nog te nat. Maar wonen is niet belangrijk, we werken toch continu,” vertellen bewoners Corriene en Paul Reesink.

Waterbuffer

Door een overgelopen regenwaterbuffer naast het huis kwam het monumentale pand twee keer volledig onder water te staan. Toen het water weg was, trof het echtpaar een enorme ravage aan. Bijna de complete inboedel was nat en zat onder de modder. Een jaar na dato wonen ze nog steeds niet in hun eigen huis. Ze hopen de Bed & Breakfast volgend jaar weer te openen.

Maatregelen

De angst op herhaling is er nog steeds bij Corriene en Paul, want in hun ogen zijn er nog geen maatregelen genomen door Waterschap Limburg om kans op herhaling te voorkomen. "Donderdag hebben we gesprek met het waterschap en de gemeente. We gaan een route lopen om veranderingen die in de toekomst gedaan worden te bespreken en we bespreken een rapport. Daarna besluiten we of we een advocaat in de arm nemen om inkomstenderving terug te krijgen. Er ligt als sinds 14 juli 2021 een claim bij het waterschap." Er is ook angst dat de Oliemolen weg moet. "Waterschap moet maatregelen moeten nemen en ik hoop niet dat de Oliemolen daarbij in de weg staat."

Vergoeding

Het Rampenfonds heeft het geld uit het taxatierapport uitgekeerd. "Daar zijn we heel blij mee. We betalen daar nu de rekeningen van. De vraag zal volgend zijn of alles te betalen is daarvan. Alles is wel duurder geworden inmiddels. We weten niet of er genoeg geld komt om alles weer te kopen." Maar Corriene en Paul gaan moedig door. "We hebben geen andere keuze. Wat moeten we dan een plaats reserveren in het bejaardenhuis. We werken met plezier om alles weer in orde te maken. We zijn al bijna 60 jaar gelukkig getrouwd."