Bouwfase Leisure Lane kan beginnen

V.l.n.r. Eric Geurts (burgemeester Beekdaelen), Jaimy van Dijk (wethouder Brunssum), Tim Weijers (wethouder Kerkrade), Diederik Timmer (directeur Provincie Limburg), René Seijben (waarnemend directeur IBA Parkstad), Gijs Boor (directeur Heijmans Infra), Wiel Schleijpen (wethouder Simpelveld), Marco Peters (wethouder Heerlen) en Bart Smeets (wethouder Landgraaf). © Leisurelaneparkstad.nl
Met het tekenen van een overeenkomst kan de bouwfase van de Leisure Lane beginnen. Dat is een fiets- en wandelroute tussen Simpelveld en Beekdaelen.
De wethouders van de gemeenten Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Landgraaf, Kerkrade en Simpelveld tekenden woensdag de overeenkomst van de 34 kilometerslange fietsroute die heel Parkstad moet verbinden.

Verschillende delen

De bouwwerkzaamheden van het traject worden in verschillende delen uitgevoerd. In oktober wordt gestart in de gemeenten Beekdaelen en Heerlen. Dan wordt het volledige tracé vanaf het Zwarte Pad langs de Geleenboek tot aan de gemeentegrens van Heerlen aangelegd. In die stad komt ook het tracé op de Heideveldweg. Als het goed is, kan er dit jaar nog gebruikt worden gemaakt van die delen.

Drie fietsbruggen

Verder begint in die maand ook de bouw van drie fietsbruggen. Die komen in de gemeente Heerlen (Pastoorkuilenweg en Grubbelaan) en in Landgraaf (Melchersstraat). De rest van de fietsroute wordt volgend jaar aangelegd.

Over oude mijnsporen

Recreatieve fietsers en wandelaars kunnen gebruikmaken van de route, maar deze is ook geschikt voor woon-werkverkeer. De route gaat grotendeels over oude mijnsporen. Vanaf rustpunten in de route kunnen zeven verschillende 'points of interest' worden bezocht, zoals het Emmapark in Brunssum en Slot Schaesberg in Landgraaf.
De fiets- en wandelroute loopt van Schinnen naar Simpelveld © Leisurelaneparkstad.nl
De verwachting is dat de kosten voor de Leisure Lane hoger worden, onder meer als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De zes betrokken gemeenten nemen het financiële risico van eventuele prijsstijgingen voor hun rekening.