Binnen 30 seconden weten of je huidkanker hebt

Het Maastricht UMC+ heeft een grote stap gezet in de opsporing van huidkanker. Binnen 30 seconden kan via een scan worden vastgesteld of iemand huidkanker heeft, dus zonder snijden.
In het Maastrichtse ziekenhuis staat het enige operationele apparaat van Nederland dat verdachte plekjes op het lichaam kan scannen op basaalcelcarcinoom – de meest voorkomende vorm van huidkanker.

Wetenschappelijk tijdschrift

Het apparaat heet OCT, een afkorting voor 'optische coherentietomographie'. Het onderzoeksteam van huidkankerexpert en dermatoloog Klara Mosterd van het MUMC+ toonde aan dat de diagnose basaalcelcarcinoom bij patiënten met een scan even betrouwbaar is als via een biopt. Daarbij snijden ze weefsel weg voor onderzoek. Een biopt is pijnlijk en geeft niet direct een uitslag, in tegenstelling tot de OCT.

Huidkanker meest voorkomend

Eén op de vijf Nederlanders krijgt huidkanker. Volgens hoogleraar Mosterd geeft dat aan dat er dan ook behoefte is aan een efficiënt zorgpad voor deze veel voorkomende vorm van huidkanker: "Minder biopten en dus een consult minder geeft naast kostenbesparing extra capaciteit bij dermatologen." Dit is essentieel om de toegenomen vraag naar huidkankerzorg het hoofd te bieden, stelt Mosterd.
"Vanaf nu kunnen we gaan werken aan een protocol en de randvoorwaarden om OCT uit te rollen in de dagelijkse praktijk, zodat meer ziekenhuizen een dergelijk apparaat kunnen gaan gebruiken. Hoewel dit nog wel een aantal jaar gaat duren, hebben we nu een cruciale stap gezet", meent Mosterd.