Pa Pinkelman maakt kabouters met fietshelmen na val

Kabouters van Pa Pinkelman © Peter Beeker (L1)
Nadat kunstenaar Pa Pinkelman is aangereden op de fiets, heeft de 'kaboutermakelaar' besloten om kinderen in Beek te voorzien van een fietshelm.
Om dit voor elkaar te krijgen is de Beekse kunstenaar een actie begonnen om geld in te zamelen.

Kabouters

'Pa Pinkelman', een synoniem van de mysterieuze Beekse kunstenaar, verworf bekendheid tijdens de coronapandemie, door overal in Beek kabouterattributen in de natuur achter te laten. Dit deed de kunstenaar om kinderen op ontdekkingstocht te laten gaan en zo buiten bewegen te stimuleren. Een paar maanden geleden werd Pa Pinkelman op de fiets aangereden door een auto. Toen ontstond het idee om fietshelmen te regelen voor de kinderen van groepen 1 en 2 van de vier basisscholen in Beek.

Hersenschade

Marcel Aries, neuroloog bij het Maastricht UMC+, is erg blij met het initiatief van Pa Pinkelman. "Jaarlijks komen er duizenden kinderen op de spoedeisende hulp omdat ze op hun hoofd zijn gevallen met een fiets. En je hebt daar geen marges, alles in je hersenen is van vitaal belang. Dus het gebruik van een helm is ontzettend belangrijk. Ik ben niet voor een verplichting, we moeten het goede voorbeeld geven," vertelt de neuroloog.

Gesigneerde helmen

Om geld in te zamelen voor de Beekse kinderen, worden er helmen geveild die zijn gesigneerd door onder meer Dylan Haegens, Edwin van der Sar en André Rieu.