Grondlegger Mora Marcel Mourmans (85) overleden

Marcel Mourmans © Jean-Pierre Geusens
Marcel Mourmans, de grondlegger van voedselproducent Mora, is dinsdagavond op 85-jarige leeftijd overleden.
Dat laat onder andere Thiessen Wijnkoopers op sociale media weten. De Maastrichtenaar was directeur van de wijnhandel.

Oprichter Mora

Mourmans begon op 15-jarige leeftijd in de keuken van de slagerij van zijn vader in Wyck-Maastricht met het maken van kroketten. Hij bracht op een brommertje kroketten en loempia's rond in de buurt en bouwde in de loop der jaren snackimperium Mora op. De naam Mora is een afkorting van de eerste twee letters van zijn achternaam en die van zijn vrouw Robby Ramaekers.
Hij verkocht Mora in 1995 aan Unilever. Op dat moment telde het bedrijf zo’n 1000 personeelsleden en was het de absolute marktleider voor snacks in de Benelux.

Durf en visie

Unilever-baas Morris Tabaksblat noemde bij de overname Mourmans een voorbeeldig ondernemer die durf met visie combineerde en een sociaal hart had voor zijn medewerkers. Dat bewees hij onder meer door bij zijn afscheid alle medewerkers uit te nodigen voor een driedaags afscheidsfeest in Disneyland Parijs.

Wijnhuis

Na de verkoop nam de ondernemer het Maastrichtse wijnhuis Thiessen over. Het grote pand met dito wijnkelders werden door hem en zijn vrouw helemaal gerestaureerd. Ook was hij lange tijd als aandeelhouder betrokken bij de GaiaZOO in Kerkrade.
Anderhalf jaar geleden, midden in de coronaperiode, stopte hij zelf met werken toen hij voelde dat zijn fysieke kracht minder werd.

Warm en betrokken

Bedrijfsleider Gerard Mertz en vinoloog Gerry Habets van Thiessen Wijnkoopers noemen Mourmans in het online bericht een 'man van weinig woorden, maar met een groot hart'. Hij was nauw betrokken bij het wijnhuis en haar klanten. "Met hem verliezen wij een warm en betrokken mens", schrijft ook de gemeente Kerkrade.