Rechter beveelt rectificatie artikelen gronddeal Knops

Raymond Knops is nu Tweede Kamerlid voor het CDA © ANP
NRC en De Limburger hebben oud-staatssecretaris Raymond Knops er onterecht van beschuldigd dat hij 'voor tienduizenden euro's is bevoordeeld' bij de aankoop van de bouwgrond waarop hij zijn woning heeft gebouwd.
Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag beslist.

Rectificatie

De kranten moeten in alle digitale artikelen met deze beschuldiging een rectificatie toevoegen, die luidt "De rechter heeft geoordeeld dat de in dit artikel gepubliceerde beschuldiging van 'bevoordeling van tienduizenden euro's' onrechtmatig is ten opzichte van Knops", met een linkje naar de uitspraak. Ook moeten de uitgevers van de kranten de proceskosten betalen.

Verhaal bevestigd

Knops reageert opgelucht op de uitspraak, die hij een 'tik op de vingers' noemt. "Ik ben heel blij met deze uitspraak. Of ik het verwacht had? Ik had het zeker gehoopt, omdat ik weet hoe alles elf jaar geleden is gegaan. Ik ben in dat proces overal bij betrokken geweest. Maar ik ben blij dat er nu een gerechtelijke uitspraak ligt die mijn verhaal bevestigt."

Ruimte voor ruimte

Knops had een rechtszaak aangespannen tegen de twee kranten. Zij schreven twee jaar geleden dat de CDA'er gematst zou zijn bij de aankoop van de lap grond. Die kocht hij in het kader van de 'ruimte voor ruimte-regeling.' In dat project werden oude varkensstallen gesloopt, waarna de vrijgekomen ruimte beschikbaar kwam voor woningbouw.

Normbedrag

Volgens de kranten kreeg Knops volgens die regeling een perceel van 1175 vierkante meter, tegen een te goedkope prijs. Dat voordeel werd becijferd op 'tienduizenden euro's', maar daar heeft de rechter nu een streep door gezet. Knops stelde dat hij een 'normbedrag' betaalde voor het stuk grond. Uit onvrede over het artikel stapte de politicus in mei naar de rechter.

Trumpiaans

Bij die rechtszaak trok Knops behoorlijk van leer tegen NRC-journalist Joep Dohmen, medeschrijver van het gewraakte artikel. "Telkens hetzelfde patroon. Brutaal, intimiderend, bewijslast omkeren en 'hoor en wederhoor' als afvinklijstje", was volgens de voormalige staatssecretaris de werkwijze van de Heerlense onderzoeksjournalist. Die reageerde fel: "Dit is bijna Trumpiaans, het demoniseren van kritische journalisten", vindt Dohmen. "We glijden hiermee af. Dat een prominent lid van een partij als het CDA dit soort teksten in de mond neemt is bijzonder."

Niet vrijgepleit

"Uiteraard zullen de zaken die volgens de rechter moeten worden rechtgezet, worden aangepast", reageert journalist Joep Dohmen. "Feit blijft dat de rechter gezegd heeft dat Knops is bevoordeeld bij de grondtransactie en de koop van zijn huis. Het is dus niet zo dat Knops is vrijgepleit."

Tegen een stootje

"Ik heb natuurlijk niet voor niets een rechtszaak aangespannen", zegt Knops nu op het vonnis. "Ik kan echt wel tegen een stootje maar de beschuldigingen bleven maar aanhouden. Als iemand zo over je schrijft, zaken die pertinent onwaar zijn, dan raakt dat je integriteit. En dat kun je als politicus natuurlijk niet gebruiken."