Oud-wethouder Tegels ziet af van zetel Horst aan de Maas

Rudy Tegels toen hij in 2020 werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. © Provincie Limburg
Oud-wethouder Rudy Tegels van Horst aan de Maas heeft besloten zijn zetel in de gemeenteraad niet in te nemen.
In een verklaring die hij dinsdagavond liet voorlezen in de raadsvergadering over de kwestie rond zijn persoon verklaarde hij dat er de afgelopen maanden te veel is gebeurd om op dit moment als raadslid verder te gaan.

Relatie

Tegels legde een dag voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart zijn functie neer nadat bekend was geworden dat hij een relatie had met zijn bestuurssecretaresse en die niet had gemeld. Ook zou er mogelijk sprake zijn geweest van integriteitsschendingen. In zijn verklaring laat Tegels weten weliswaar blij te zijn dat onderzoek heeft bevestigd dat hij integer heeft gehandeld, zoals hij steeds heeft beweerd.

Ziel

"Maar beschuldigd worden van niet integer handelen, terwijl je weet dat je altijd integer handelt, dat raakt je diep in je ziel", aldus de oud-wethouder. "Tot op de dag van vandaag vraag ik me af waarom jullie, mensen van Perspectief en BVNL, mij dit hebben aangedaan", zo Tegels. Onder meer die twee partijen brachten het vermoeden van niet integer handelen naar buiten.

Als een baksteen

In zijn verklaring haalt Tegels ook fel uit naar burgemeester Ryan Palmen. "Als een baksteen heeft hij mij laten vallen. Op geen enkel moment heb ik het gevoel gehad dat hij er voor mij was. Schrijnend dat een burgemeester in deze situatie nooit reageert op app- en voicemailberichten", staat in de verklaring.

Loodzwaar

Daarin zegt Tegels ook zich continu af te vragen waarom Palmen zo handelde en waarom hij in dit hele proces nooit de regie heeft gepakt en hem van advies heeft voorzien. De oud-wethouder noemt de laatste vier maanden een loodzware periode in zijn leven. "Zowel voor mij, mijn familie als andere mensen die dicht bij me staan, is dit een afschuwelijke tijd geweest. Dit gun ik echt niemand", verzuchtte Tegels in zijn verklaring.

Wederzijds

Hij herhaalt nog eens dat het wellicht beter was geweest wanneer hij de ‘wederzijdse gevoelens' tussen hem en zijn bestuurssecretaresse eerder had gemeld. "Maar dat zo iets relatiefs kleins zou uitgroeien tot wat nu is ontstaan, gaat in mijn ogen alle proporties te buiten", zo meent Tegels.
Begin mei maakte Tegels al bekend zich niet meer beschikbaar te stellen als wethouder voor de nieuwe coalitie in Horst aan de Maas. Hij verklaarde toen de vorming van een nieuwe coalitie niet in de weg te willen staan. Op dat moment was het resultaat van het integriteitsonderzoek nog niet bekend. Maar nu ziet Tegels dus ook af van een plekje in de gemeenteraad.