Burgemeester Horst erkent fouten: motie kansloos

Burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas © Omroep Horst aan de Maas/Gemeente Horst aan de Maas
Burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas erkent dat hij steken heeft laten vallen in de kwestie rond oud-wethouder Rudy Tegels (CDA).
In een raadsvergadering over de kwestie stelde Palmen dat hij anders had kunnen en op momenten ook anders had moeten handelen.

Relatie met secretaresse

Zo vindt hij dat hij Tegels een duidelijke deadline had moeten stellen voor het zelf naar buiten treden met het verhaal dat hij een relatie had met zijn bestuurssecretaresse. Palmen stelt dat hij de regie achteraf gezien te lang in handen van Tegels zelf heeft gelegd. Ook op het moment dat duidelijk was dat Tegels geen openheid van zaken wilde geven aan zijn mede-wethouders en/of de fractievoorzitters. "Ik had toen anders moeten handelen en hem duidelijk moeten maken dat het nu echt genoeg is geweest", aldus Palmen.

Verkiezingen

Uiteindelijk kwam de relatie van de oud-wethouder twee dagen voor de verkiezingen van 16 maart naar buiten via een persbericht van de oppositiepartijen Perspectief, Belang van Nederland (BVNL) en de toen nog in de raad vertegenwoordigde SP. Ook zou er volgens die partijen mogelijk sprake zijn geweest van integriteitsschendingen. Daarop legde Tegels tijdelijk zijn functie neer, in afwachting van de resultaten van een onderzoek daarnaar.

Treurnis

Een motie van treurnis van Perspectief (3 van de 27 zetels) over het handelen van burgemeester Palmen maakte in de raadsvergadering van dinsdag geen schijn van kans. Alle andere zes partijen stemden tegen.

Geen excuses

De grootste (coalitie)partij CDA verklaarde zelf wel ook zo’n soort motie te hebben overwogen omdat ze vindt dat Palmen de regie had losgelaten waardoor de situatie helemaal uit de hand is gelopen. Maar ze steunde de motie van Perspectief niet omdat zo’n motie van treurnis ook voor de opstelling van die partij zelf op zijn plaats was geweest. Fractievoorzitter John Jenniskens sprak wel van een winstwaarschuwing aan het adres van de burgemeester. Al vond hij het goed dat de burgemeester zijn fouten erkende. "Alleen jammer dat daar geen excuses bij zaten", aldus Jenniskens.

Respect

De andere partijen waardeerden de opstelling van Palmen meer dan het CDA. Coalitiepartij PvdA stelde diep respect te hebben voor de kwetsbare opstelling van de burgemeester. Coalitiepartner Essentie stelde het goed te vinden van de burgemeester te horen dat hij dingen anders had moeten doen. Oppositiepartij BVNL bedankte Palmen voor zijn oprechtheid en kwetsbaarheid. Mede-oppositiepartij VVD vond verder dat het functioneren van de burgemeester over de hele linie moet worden beoordeeld en niet op één dossier.

Punt

Op Perspectief na, besloot de gemeenteraad ook een punt te zetten achter de ‘zwarte bladzijde’ rond oud-wethouder Tegels. Een onderzoek heeft uitgewezen dat er geen enkele aanwijzing is dat er sprake is geweest van integriteitsschendingen door Tegels. "Het past ons dat onafhankelijk onderzoek te onderschrijven", stelde de fractie van D66/GroenLinks.