Gevangene ontsnapt tijdens ziekenhuisbezoek

De gevangenis in Sittard. © Bas Dingemanse
Een gevangene die zijn straf uitzit in de Sittardse bajes wist eerder deze maand te ontsnappen. Hij nam de benen tijdens een ziekenhuisbezoek. De politie wist hem snel te arresteren.
Dat bevestigt gevangeniswoordvoerster Christa Lemmen tegenover L1.

Geen bewaking

Het incident vond plaats op 5 juli. De man had van de gevangenisdirectie groen licht gekregen voor een medisch onderzoek in het ziekenhuis in Geleen. Daar verbleef hij overigens zonder ziekenhuisbewaking. Die beslissing is volgens woordvoerster Lemmen gemaakt na een 'weloverwogen risicoafweging'. De man vluchtte echter en daarop is al snel de politie ingeschakeld.

Zware jongen

Tijdens die zoektocht werd ook een signalement van de man verspreid. De politie zocht naar een licht getinte man met een fors postuur. Hij zou ongeveer 140 kilo wegen en zich hebben verplaatst op zwarte slippers. 'Mede dankzij een aantal reacties van deelnemers van Burgernet is de ontvluchte man door de politie opgespoord', meldde Burgernet Limburg daarna.

Half uur vrij

Inmiddels zit de man dus weer in zijn cel. Hij heeft ongeveer een half uur kunnen proeven aan de vrijheid. Extra zuur voor de gevangene is dat hij al even had vastgezeten, toen met voorwaarden werd vrijgelaten, recent die voorwaarden schond en dus terug moest naar de inrichting. Het is daarmee de tweede keer in korte tijd dat hij zich even vrij heeft kunnen voelen.

Tijdelijke isolatie

Zijn vlucht levert hem geen nieuwe celstraf op. De man is wel in isolatie geplaatst, een sanctie die hem door de Sittardse gevangenis is opgelegd. Het voorval zorgt niet direct voor ingrijpende maatregelen in de gevangenis, laat Lemmen weten. "Doorlopend blijven we de processen tegen het licht houden om risico's zo klein mogelijk te houden."