Opnieuw gesprekken over zwemmen in Zuidplas Sibelcogroeve

De Sibelcogroeve in Heerlen © L1
De gemeente Heerlen gaat op zeer korte termijn opnieuw in gesprek met de provincie en Natuurmonumenten over zwemmen in de Zuidplas van de Sibelcogroeve in Heerlen.
Na een eerder overleg eind mei leek dat een gepasseerd station. Maar het Limburgs Parlement stak daar op 1 juli een stokje voor.

Motie

Het nam een motie van de SP aan waarin het provinciebestuur werd opgedragen zwemmen in de Zuidplas alsnog mogelijk te maken. Wethouder Casper Gelderblom van Heerlen (PvdA/GroenLinks) zegt zeer positief te zijn over de motie en spreekt van een verheugende ontwikkeling. "Dit is een nieuwe situatie en een opening in een vastgelopen proces. Daarom willen we snel aan tafel. Hopelijk leidt het tot een heroverweging", aldus Gelderblom.

Natuurmonumenten

Hij erkent dat de beslissing uiteindelijk bij Natuurmonumenten ligt als eigenaar van de Zuidplas. En die wilde tot nu toe niet weten van zwemmen in de plas. Zij baseerde zich daarbij op een samenwerkingsovereenkomst met Sibelco en de provincie uit 2018. "Maar de dynamiek is nu toch wat verschoven", zo wethouder Gelderblom.

Exploitatie

Hij geeft verder aan dat er zich partijen hebben gemeld voor de eventuele exploitatie van de Zuidplas. Maar eerst moet de gemeente dan een plan inclusief investering vaststellen. En vervolgens moet dan bekeken worden of een aanbesteding verplicht is. Zover is het nog lang niet. "Het is om onder andere economische en ethische redenen niet gebruikelijk nu reeds partijen te noemen", vindt de wethouder.