L1mburg Centraal: Miljoenen uitgekeerd na hoogwater Limburg

De ravage na het hoogwater in Valkenburg was enorm © L1
Herdenkingsboek over hoogwater 2021, ruim 34 miljoen euro uitgekeerd aan gedupeerden en meer Limburgs nieuws.

Ruim 34 miljoen euro uitgekeerd aan gedupeerden watersnood

Vanuit Limburg is er langer kritiek op de trage schade-afhandeling na de watersnoodramp een jaar geleden. Op dit moment heeft de overheid ruim 34 miljoen euro aan uitgekeerd. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In totaal kwamen er bijna 2800 meldingen binnen, bijvoorbeeld vanwege evacuatiekosten en schade aan woning, inboedel of auto. Die aanvragen moesten vervolgens door schade-experts worden beoordeeld. Dat leidde al tot bijna 1900 schaderapporten. Er zijn op dit moment nog zo'n 400 tot 500 aanvragen in behandeling. Verder zijn er ongeveer 500 meldingen ingetrokken.
Bekijk hier de hele reportage

Herdenkingsboek over hoogwater 2021

Een crisis met een ongekende omvang, zo hebben duizenden mensen de watersnood van vorig jaar in Limburg ervaren. Reden voor de Veiligheidsregio Zuid-Limburg om de ervaringen en belevenissen van hulpverleners vast te laten leggen in een herdenkingsboek. Dinsdag is dat boek vol ervaringen gepresenteerd.
Bekijk hier de hele reportage

Hoogwater een jaar later: een restaurant aan de Maas in Baarlo

Er was geen houden aan voor het restaurant aan de Maas in Baarlo. Vorig jaar juli stroomde het levenswerk van Noortje Bongers en Bert van Rijt volledig onder. De eigenaren van MAES 21 kunnen niet zonder de rivier. De relatie tussen Maas en mens is wel op de proef gesteld. In de vierde en laatste aflevering van "Hoogwater een Jaar Later" gaan we terug naar de rustige oever van het kastelendorp Baarlo.
Bekijk hier de hele reportage

Hoogleraar Populatiegericht Gezondheidsbeleid met pensioen

De afgelopen jaren zagen we haar regelmatig als het om de gezondheid van burgers ging: Maria Janssen. Ze mengde zich in het debat over gezondheid op scholen en liet ook van zich horen in de discussie rond Maastricht Aachen Airport. Niet zo gek als hoogleraar Populatiegericht Gezondheidsbeleid. Nu is het genoeg geweest, ze gaat met pensioen.
Bekijk hier de hele reportage

Rioolschuif stuw Linne teruggeplaatst

Linne heeft de oudste stuw in de Maas. In 2025 is die 100 jaar oud. Reden om de stuw een flinke opknapbeurt te geven. Daarmee is in mei begonnen en men hoopt einde van dit jaar klaar te zijn. Dinsdag werd de opgeknapte rioolschuif teruggeplaatst.
Bekijk hier de hele reportage

1672: kasteel Valkenburg verwoest

Grote kans dat je het alweer vergeten bent, maar in onze nationale geschiedenisboeken staat 1672 omschreven als 'rampjaar'. Het jaar wordt gezien als het eindpunt van de Gouden Eeuw. De zeven provinciën lagen onder vuur vanuit drie kanten. De broeders De Witt werden vermoord. Maar 350 jaar geleden werd ook kasteel Valkenburg verwoest. Een sabotage-actie opgezet om de Franse zonnekoning Louis XIV een hak te zetten.
Bekijk hier de hele reportage

Grenspalenklassieker: 420 kilometer fietsen naar Vaals

Je moet wel een echte liefhebber zijn, wil je het volhouden. 420 kilometer fietsen in één weekend. Dat betekent dag én nacht doorrijden tijdens de Grenspalenklassieker. De tocht begon in Cadzand, in Zeeland, en eindigde bij paal 1 op het Drielandenpunt in Vaals.
Bekijk hier de hele reportage