Strijd voor volksgezondheid maakt plaats voor pensioen

Maria Jansen © L1
Na zich jarenlang te hebben ingezet voor de gezondheid van Limburgers gaat hoogleraar Maria Jansen met pensioen. "De publieke gezondheid is een groot goed", vertelt ze dinsdagavond in het televisieprogramma L1mburg Centraal.
"Ik vind het belangrijk dat we werken aan gezondheid, met z'n allen." Jansen was 33 jaar lang onderzoeker bij GGD Zuid-Limburg en sinds 2014 ook hoogleraar Populatiegericht Gezondheidsbeleid aan de Universiteit Maastricht.

Levenswerk

In het publieke debat maakte Jansen zich jarenlang hard voor het terugdringen van gezondheidsverschillen in de regio. "Ik denk dat we vooral heel trots kunnen zijn op het feit dat we gezondheid op de politieke agenda hebben gekregen. Gezondheid was vroeger namelijk vooral een individuele vrije keuze", legt de hoogleraar uit.
Ook werkte Jansen aan meerdere grote projecten, zoals de 'Gezonde Basisschool van de Toekomst'. Bij deze school duren schooldagen anderhalf uur langer. Daardoor is er meer ruimte voor een gezonde lunch en sporten.

Volksgezondheid

Ondanks het werk van Jansen loopt Limburg op het gebied van volksgezondheid op veel vlakken nog steeds achter op de rest van Nederland. "We gaan het ook niet slechter doen, de verbeterslagen lopen gelijk op met Nederland. Zo'n achterstand is niet in vier jaar weg te werken, daar hebben we een generatie voor nodig."

Pensioen

Voor de hoogleraar is het werk in ieder geval gedaan: "Ik heb er 41 dienstjaren opzitten, het is tijd voor wat anders." Toch verdwijnt Jansen niet geheel van het toneel. "Eerst even uitrusten, daarna ga ik een aantal promovendi helpen afronden. En ik zal af en toe mijn stem nog laten horen, als het aan de orde is."