Monumentale gevel Heerlense bioscoop tijdelijk weg

Royal-Rivoli bioscoop Heerlen © Afbeelding: gemeente Heerlen
De monumentale gevel van bioscoop Rivoli in Heerlen wordt na de zomer tijdelijk verwijderd.
Dat is nodig voor de verbouwing van het Royal-Rivoli complex tot nieuw centrum voor beeld en geluid en presentatie, inclusief filmzalen mogelijk te maken.

Gerestaureerd

"Zonder die demontage van de gevel was het niet mogelijk het werk erachter uit te voeren. Eerder is afgesproken dat de gevel wordt gehandhaafd. Zij wordt niet alleen volledig gedemonteerd maar ook gerestaureerd en teruggeplaatst in het nieuwe complex", aldus wethouder Jordy Clemens (SP). Ook wordt op relatief korte termijn gestart met de aanleg van een nieuwe nooduitgang voor de Royal-bioscoop, zo zegt de wethouder. Het Royal-Rivoli complex ligt in het centrum van Heerlen, vlakbij station en Maankwartier.

Woningen

Verder is bekendgemaakt dat er woningen komen op het vrijwel hele braakliggende terrein van het gesloopte kantoor van woningbouwvereniging Weller, naast de Royal en de Rivoli. Weller heeft daarvoor hetzelfde architectenbureau in de arm genomen dat het nieuwe filmcomplex heeft ontworpen. Het gaat om Mecanoo, het bureau van de internationaal vermaarde uit Sittard afkomstige architect Francine Houben. “Mecanoo verricht momenteel een haalbaarheidsstudie om beide projecten op elkaar af te stemmen. Dat moet leiden tot een extra kwaliteitssprong”, verklaart wethouder Clemens.
Het vernieuwde filmcomplex moet in 2025 klaar zijn.