Ruim 34 miljoen euro uitgekeerd aan gedupeerden watersnood

Overstroming van de Geul in Valkenburg, 14 juli 2021 © Jean-Pierre Geusens
De overheid heeft een jaar na de watersnood in Limburg en Noord-Brabant ruim 34 miljoen euro aan schadevergoedingen uitgekeerd.
Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die daarbij aangeeft dat nog steeds niet alle vergoedingsaanvragen zijn afgehandeld.

Wet tegemoetkoming schade

Na de overstromingen in juli 2021 zette het demissionaire kabinet de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) in om schade te vergoeden die niet verzekerbaar was. Overvloedige regenval is wel te verzekeren, maar overstromingen door de Maas en andere rivieren in het algemeen niet.

2783 meldingen

In totaal kwamen er 2783 meldingen binnen, bijvoorbeeld vanwege evacuatiekosten en schade aan woning, inboedel of auto. Die aanvragen moesten vervolgens door schade-experts worden beoordeeld. Dat leidde al tot 1879 schaderapporten. Bij het Nederlands Instituut van Register Experts (NIVRE) zijn nog een kleine 500 aanvragen in behandeling. Verder zijn er ongeveer 500 meldingen ingetrokken.

Kritiek

Vanuit Limburg klinkt er al langer kritiek op het langdurige proces, erkent RVO die zelf ook nog 192 aanvragen heeft afgewezen en nog circa 250 aanvragen in behandeling heeft. Maar de rijksdienst zegt niets voor de gedupeerden te kunnen doen zolang bijvoorbeeld de verzekering en de gedupeerde het nog niet eens zijn over de verzekerbare schade en offertes zijn opgeleverd door bouwbedrijven voor de herstelkosten.

Snelle zekerheid

"Gelukkig hebben de meeste verzekeraars hun klanten snel zekerheid gegeven over de verzekerbare schade", schrijft RVO in een verklaring. De organisatie roept ook de andere verzekeraars op zo snel mogelijk tot overeenstemming te komen met hun klanten. "Gedupeerden zouden er daarnaast enorm bij gebaat zijn als aannemers en bouwbedrijven doorkomen met gevraagde offertes voor de reparatie van de schade. Dan kunnen de schade-experts het schaderapport compleet maken en kan RVO de aanvraag in behandeling nemen."

Afgehandeld

Het Verbond van Verzekeraars meldde eerder al dat van de particuliere schade inmiddels 95 procent afgehandeld is. Bij de zakelijke schades zou dit 90 procent zijn. Soms is er nog een geschil of loopt er een fraudeonderzoek, aldus het Verbond.

Half miljard

Door het noodweer in Limburg en delen van Noord-Brabant werd naar schatting voor een bedrag van 160 tot 180 miljoen euro aan verzekerde schade aangericht. Maar de werkelijke schade ligt hoger. Volgens het kabinet gaat het om ongeveer een half miljard euro. Zo hebben ook gemeenten kosten gemaakt, die niet verzekerd zijn via bestaande en opgetuigde regelingen. Ook Rijkswaterstaat werd opgescheept met herstelkosten.