Verkrachting 14-jarig meisje: drie jaar cel en tbs geëist

Vrouwe Justitia © Istock
Het Openbaar Ministerie (OM) eist drie jaar celstraf en tbs met dwangverpleging tegen Tufan T. (27) uit Zoetermeer voor de ontvoering en verkrachting van een 14-jarig meisje uit Roermond.
De strafeis werd maandag duidelijk tijdens een zitting bij de rechtbank in Den Haag. Dat meldt Omroep West.

Autodeuren op slot

T. zou de feiten hebben gepleegd terwijl zijn voorlopige hechtenis voor betrokkenheid bij de ontvoering van een 19-jarige Hagenaar was opgeschort. De Zoetermeerder vertelde in de rechtbank hoe hij half december 2020 het meisje ontmoette bij een tankstation in haar woonplaats Roermond. Ze spraken af om elkaar later weer te ontmoeten. Volgens het slachtoffer gingen bij die tweede ontmoeting direct alle autodeuren op slot, terwijl zij uit alle macht probeerde een raam kapot te trappen om te kunnen ontsnappen.
Het kwam al snel tot seks in de auto. Later bracht hij het meisje naar haar school in Geleen en pikte haar daarna weer op. Uiteindelijk verkeerden de twee maar liefst 72 uur in elkaars gezelschap. Het 14-jarige meisje zegt dat ze op de trap van een Haagse flat onder dreiging van een mes is verkracht. Eerder had ze niet gedurfd om te ontsnappen, omdat T. zou hebben gedreigd om haar zus of moeder iets aan te doen.

'Schaam me kapot'

De verdachte zelf heeft een hele andere lezing van die drie dagen. Hij bevestigt dat het twee keer tot seks is gekomen, maar volgens hem ging dat met wederzijdse instemming. T. zegt ook dat als hij had geweten dat het meisje 14 was, het dan nooit zou zijn gebeurd. 'Ik schaam me kapot, vooral tegenover haar moeder die in de zaal aanwezig is.' De Zoetermeerder vindt ook dat hij straf verdient, omdat het tot seks is gekomen met de minderjarige.
Over de tweede ontvoering waarvan hij wordt beschuldigd, is hij wat minder schuldbewust. Hij had op Oudejaarsnacht 2019 een 19-jarige Hagenaar en diens vriendin van Alphen aan den Rijn terug naar de Hofstad gereden, maar was ontevreden over de betaling die hij kreeg: 50 euro in plaats van de afgesproken 100. De dag erna zou hij hen samen met vier anderen hebben bedreigd met een betonknipschaar en een vuurwapen.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De 27-jarige verdachte, die af en toe zijn emoties niet helemaal de baas was en door de vraagstelling van de rechters heen schreeuwde, is psychologisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). Maar hij wilde niet meewerken aan een onderzoek naar zijn geestesgesteldheid. Toch concluderen de onderzoekers van het PBC op basis van observaties dat er waarschijnlijk sprake is van ADHD en trekjes van borderline.
De deskundigen van het PBC noemen T. 'verminderd toerekeningsvatbaar' en willen dat hij tbs met dwangverpleging krijgt. De advocate van T. vindt dat zou kunnen worden volstaan met TBS met voorwaarden, een lichtere TBS-variant.
De rechtbank doet op 25 juli uitspraak.