Hoger beroep tegen vonnis moord Laura Schreurs uit Blerick

Laura Schreurs werd met meerdere messteken om het leven gebracht. © archief Anouk Schreurs
Hugo Q. (40), de man die volgens de rechtbank in Roermond de 26-jarige Laura Schreurs uit Blerick begin december 2020 heeft vermoord, gaat in hoger beroep. Dat betekent dat een hogere rechter de zaak opnieuw gaat behandelen.
Begin juli is de Portugees veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging, maar de opgelegde gevangenisstraf is volgens de raadsman te hoog.

'Doelgerichte actie'

De rechtbank concludeerde dat Hugo het slachtoffer op 8 december 2020 opzettelijk en met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht door haar met een mes meermaals in de hals te steken. Dat gebeurde pal voor Laura's woning in Blerick. Volgens de rechter handelde Hugo niet in een opwelling, maar was er sprake van een 'doelgerichte actie'.
Kort voor zijn daad zocht de veertiger via zijn telefoon op hoe hoog de straf voor moord is in Nederland. Verder speurde hij naar steekwapens, vuurwapens, gps-trackers, spy-camera's en valse paspoorten en rijbewijzen uit verschillende landen.

Moord zwangere vriendin

Hugo werd al eerder veroordeeld voor een misdrijf. In 2005 sneed hij in Engeland de keel van zijn zwangere vriendin Hayley Richards (23) door. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd, maar werd in 2014 uitgeleverd aan zijn geboorteland en kwam daar vervroegd op vrije voeten.
Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) is Hugo iemand met 'ernstige persoonlijkheidsproblematiek'. Daarvoor is hij nooit behandeld en die problematiek is volgens de verdediging tijdens zijn vorige detentie juist verergerd.

'Te verwachten'

Laura's familie laat in een reactie weten op de hoogte te zijn van het hoger beroep. "Het was te verwachten", aldus vader Huub.