Vakbond FNV opent meldpunt voor grensthuiswerkers

Stockfoto © iStock
Grenswerkers die niet meer makkelijk kunnen thuiswerken door verschillende regels in het thuiswerkprotocol kunnen zich melden bij een speciaal meldpunt van vakbond FNV.
De vakbond heeft maandag het meldpunt 'Grensthuiswerk' geopend.

Coronacrisis

Grensarbeiders werden tijdens de coronacrisis (gedwongen) om thuis te werken. Tijdens die periode waren er tijdelijke coronamaatregelen waardoor de thuiswerkende grensarbeider beschermd werd tegen het plotseling sociaal verzekerd raken in het land van wonen in plaats van het land van werken. Sinds 1 juli zijn die fiscale maatregelen afgeschaft waardoor de thuiswerker elk uur moet bijhouden. De maatregelen rondom de sociale zekerheid gelden nog tot de start van het nieuwe kalenderjaar.

Beperkt

Volgens de FNV worden grensarbeiders door hun werkgevers vaak beperkt om thuis te werken. De vakbond zegt dat dit soms in de regeling staat of blijkt uit de praktijk. De FNV heeft meerdere meldingen ontvangen van werknemers die op basis van hun woonland ongelijk worden behandeld. De vakbond wil door het meldpunt een compleet overzicht krijgen van de problemen.

Verzekeringen

Grensarbeiders zijn mensen die in Nederland wonen, maar in België of Duitsland werken of andersom. Voor grensarbeiders kunnen daardoor andere regels gelden voor sociale verzekeringen, belastingen en toeslagen, pensioen en ziektekostenverzekeringen. Afgelopen december werd er in een rapport van de Universiteit van Maastricht al gepleit voor een nieuwe regeling voor grenswerkers na de coronacrisis.