Hubert Mackus wordt wethouder in Maastricht

Hubert Mackus bij zijn installatie als gedeputeerde in 2017 © Jean-Pierre Geusens
Oud-gedeputeerde Hubert Mackus wordt de nieuwe wethouder voor het CDA in Maastricht. Daarbij krijgt Maastricht een wethouder van buiten de gemeente, want Mackus woont in Nederweert.
Hij volgt Niels Peeters op. Die legde afgelopen weekend om gezondheidsredenen per direct zijn functie neer.

Ervaring

CDA-fractievoorzitter Gabriëlle Heine zegt dat met Hubert Mackus voor iemand is gekozen met bestuurlijke ervaring, die kennis van zaken heeft en over een relevant netwerk voor Maastricht beschikt. "Met zijn ervaring als wethouder, statenlid en gedeputeerde hebben we er alle vertrouwen in dat hij van toegevoegde waarde is voor de inwoners van Maastricht, het stadsbestuur en de regio", aldus Heine.

Zin in

Mackus zelf heeft ook veel zin in zijn nieuwe functie. "Ik zie er naar uit met het nog maar pas geïnstalleerde team van wethouders aan de slag te gaan voor alle Maastrichtenaren met het coalitieakkoord in de hand", zo stelt Mackus.

Loopbaan

Mackus (44) was van 2002 tot 2012 gemeenteraadslid in Nederweert, waarvan de laatste zes jaar als fractievoorzitter. Vervolgens was hij vier jaar wethouder in de gemeente. Daarnaast was hij van 2011 tot 2016 lid van het Limburgs Parlement, waarvan het laatste jaar fractievoorzitter.

IKL

Op 1 januari 2017 werd Mackus gedeputeerde als opvolger van Patrick van der Broeck die dijkgraaf werd bij het Waterschap Limburg. Op 26 maart 2021 trad Mackus samen met Ger Koopmans af als gedeputeerde in verband met de integriteitsaffaire rondom de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) en haar directeur en oud-gedeputeerde Herman Vrehen.
Het is de bedoeling dat Mackus in de loop van volgende week wordt geïnstalleerd.