'Zorgen personeel om Filipijnse verpleegkundigen niet nodig'

David Jongen, bestuursvoorzitter Zuyderland © L1
Sommige medewerkers van de Zuyderland-ziekenhuizen, met locaties in Sittard-Geleen en Heerlen, zijn ongerust over een grensverleggend project van uitzendbureau Otto Work Force. Ziekenhuisdirecteur David Jongen meent echter dat de zorgen niet nodig zijn.
Het Venrayse uitzendbureau wil namelijk op korte termijn Filipijnse zorgmedewerkers naar Nederland halen om het personeelstekort in de zorg te ondervangen. Van deze Aziaten gaat uiteindelijk een deel aan het werk in de Zuyderland-ziekenhuizen.

Onrust

Dat initiatief valt niet bij iedereen in de smaak. Op de werkvloer van de ziekenhuizen heerst onrust. "Ik denk dat collega's zich zorgen maken of het niveau hoog genoeg is en of ze de taal genoeg kennen", zegt bestuursvoorzitter Jongen daarover. Ook vermoedt hij dat eerdere mislukte pogingen om buitenlandse verpleegkundigen aan te stellen meespelen. "Niet goed opgeleid, niet de taal beheersen, geen huisvesting, geen goede begeleiding. Maar dat is nu met Otto wel heel goed geregeld."

Personeelstekort

Volgens Jongen is het idee om buitenlandse krachten in te huren namelijk een belangrijke oplossing voor een groot personeelstekort. "We doen er eigenlijk alles aan om te zorgen dat er zo weinig mogelijk vacatures zijn. We leiden ons suf op, honderden verpleegkundigen per jaar", zegt Jongen. "Dit is een van de oplossingen die kan bijdragen om de vactures op te lossen en ervoor te zorgen dat de zorg in onze regio op peil blijft."

Initiatief

Wie komt er naar Limburg om in de ziekenhuizen te werken? "Het zijn mensen die al vijf tot zeven jaar werkervaring hebben in vergelijkbare ziekenhuizen, allemaal hbo opgeleid." Momenteel leren de Filipijnse verpleegkundigen Nederlands, waarna ze breed worden ingezet in de ziekenhuizen in Sittard-Geleen en Heerlen. "We beginnen met zes verpleegkundigen in oktober en er komen in januari nog eens zes", legt de voorzitter uit. Ook in Indonesië worden momenteel verpleegkundigen voor de pilot opgeleid.
Of het een terugkerend project wordt, is nog niet duidelijk. Toch is Jongen hoopvol. "Ik heb er alle vertrouwen in, als ik zie hoe Otto dat aanpakt. In driekwart jaar zullen we echt een beeld van hebben, uiterlijk."