Kamervragen over protestboeren op school Bergen

Boerin Marja Valckx vertelt kinderen van basisschool De Klimop in Nieuw-bergen over de gevolgen van de stikstofplannen. © L1 (Gerard Pansier)
De Partij voor de Dieren (PvdD) in de Tweede Kamer vindt het onacceptabel dat boeren op basisscholen in Bergen uitleg hebben gegeven over de stikstofplannen van het kabinet.
Naar aanleiding van een reportage in L1mburg Centraal en berichtgeving op 1Limburg heeft Kamerlid Frank Wassenberg uit Munstergeleen daar een hele reeks schriftelijke vragen over gesteld.

Desinformatie

Die zijn gericht aan minister Dennis Wiersma van primair en voortgezet onderwijs (VVD). Volgens Wassenberg is sprake geweest van desinformatie van de kant van de boeren. Zo zouden de kinderen - in de woorden van het Kamerlid - zijn wijsgemaakt dat ze voortaan minder te eten krijgen als de plannen van het kabinet doorgaan. In zijn ogen worden kinderen daarmee onnodig bang gemaakt.
Ook het beeld dat andere sectoren de uitstoot van stikstof niet zouden hoeven te reduceren is ten onrechte opgehangen, zo meent Wassenberg.

'Onnaceptabel'

"Deelt u de mening dat het onacceptabel is wanneer basisscholen boeren vrij spel geven om kinderen een zeer eenzijdig en misleidend verhaal vol met desinformatie voor te schotelen?", luidt dan ook één van de vragen van Wassenberg.
Hij wil ook weten of de ouders van de kinderen vooraf zijn 'gewaarschuwd' voor het bezoek van de boeren aan de scholen. En hij vraagt of boeren in de klas ook tekst en uitleg hebben gegeven over het belang van de natuur en de in zijn visie schrikbarende staat waarin de Nederlandse natuur verkeert.