L1mburg Centraal: Sint Martinus Born wint OLS

Sint Martinus uit Born heeft het OLS in Meijel gewonnen. © Bram Becks
Onderzoek naar roof joods vastgoed in Limburg en meer Limburgs nieuws.
Dit is L1mburg Centraal van zaterdag 9 juli.

Sint Martinus Born wint Oud Limburgs Schuttersfeest

Schutterij Sint Martinus uit Born is de winnaar van het Oud Limburgs Schuttersfeest, het OLS, in Meijel en neemt D'n Um mee naar huis. Zaterdagochtend waren nog 24 schutterijen in de race. Sint Willibroruds uit Obbicht, ook uit de gemeente Sittard-Geleen, werd tweede, Sint Joseph uit Stein derde.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Boeren protesteren bij Rockwool Roermond

Meer dan honderd Nederlandse én Belgische boeren hebben zaterdagmiddag gedemonstreerd bij isolatiebedrijf Rockwool in Roermond. De boeren vinden het niet eerlijk dat zij hun bedrijf misschien moeten sluiten, terwijl een bedrijf als Rockwool, dat ook stikstof en ammoniak uitstoot, gewoon open mag blijven.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Onderzoek naar roof joods vastgoed in Limburg

De gemeenten Roermond, Sittard-Geleen, Venlo en Maastricht zijn op dit moment bezig met een onderzoek naar hun rol bij de roof van joods vastgoed in de Tweede Wereldoorlog. In Limburg gaat het in totaal om zo’n 150 panden. Deze kwamen, nadat de joodse bewoners werden gedeporteerd of onderdoken, in handen van een Duitse beheerder, en werden vervolgens doorverkocht. Onze gast in de uitzending is Fred Grünfeld, voorzitter van de Stichting Struikelsteentjes Maastricht.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Hoogwater een jaar later: boerderij Van den Eertwegh in Kessel

Deze week een jaar geleden werd Limburg geteisterd door een onverwacht, zomers hoogwater. De beelden van de ondergelopen woningen, de massale evacuaties en de drijvende huisraad staan in ieders geheugen gegrift. Deze week blikken we uitgebreid terug op die bange dagen met de mensen die gedupeerd werden. Onder hen ook veel agrariërs. In deze eerste aflevering van "Hoogwater een jaar later" gaan we terug naar Kessel. Daar verzonk de Maas ruim vijftig hectare grond van boerenbedrijf Van den Eertwegh. De oogst ging verloren, het bodemleven kapot. Maar toch, de mens en de Maas kunnen niet zonder elkaar.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Roda oefent tegen Alemannia Aachen

Alle Limburgse voetbalclubs komen zaterdag in actie als voorbereiding op het nieuwe seizoen. Roda JC deed dat in de middag al. In het eigen Parkstad Limburg Stadion was Alemannia Aachen de tegenstander.
Bekijk hier de hele reportage terug.

EK vrouwenvoetbal, Oranje start tegen Zweden

De Nederlandse voetbalvrouwen mogen op het EK meteen aan de bak tegen één van de andere favorieten, Zweden. Lieke Martens speelde in dat land. Dat wordt dus een speciale wedstrijd voor haar.
Bekijk hier de hele reportage terug.