Boeren demonstreren bij fabrieken van Rockwool in Roermond

Ongeveer honderd Nederlandse en Belgische boeren hebben zaterdagmiddag gedemonstreerd bij de fabrieken van Rockwool in Roermond. Ze vinden het niet eerlijk dat zij hun bedrijf misschien moeten sluiten, terwijl een bedrijf als Rockwool gewoon open mag blijven.
De fabrieken van Rockwool zijn marktleider op het gebied van steenwoloplossingen.

Ammoniaklijst

Uit een lijst van het Ministerie van Natuur en Stikstof bleek laatst dat Rockwool de grootste uitstoter van ammoniak in Nederland is. Het is volgens de boeren dan ook niet uit te leggen dat zij zo hard getroffen worden en Rockwool niet. Op de rest van de ammoniaklijst staan vrijwel alleen veehouderijen.

België

De uitstoot van Rockwool reikt tot in België en daarom waren ook Belgische boeren aanwezig in Roermond. Zij wilden de actie aangrijpen om dit internationaal aan te kaarten.
'Liever ammoniak uit stront dan uit Roermond', is te lezen op borden bij de demonstratie. Walter Joosten, woordvoerder namens de boeren, zegt dat de boeren pas stoppen als het stikstofplan van tafel gaat. "We zetten onze hakken in het zand, wij wijken pas als het plan van tafel is." Volgens de woordvoerder wordt er door de fabriek iedere dag net zoveel stikstof uitgestoten als 80 koeienstallen.

Geen ongeregeldheden

De tractoren blokkeerden de fabriek tot 15.00 uur. Daarna trokken de boeren in een lange stoet door het centrum van Roermond om de mensen van de stad duidelijk te maken dat ze het niet eens zijn met het overheidsbeleid. De demonstratie is verder vreedzaam verlopen.