OLS: 'Vorige keer werden we tweede en nu willen we winnen'

De schietbomen op het OLS-terrein in Meijel. © Bram Becks
Bernie van Lierop, voorzitter van ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray en secretaris van de Oud-Limburgse Schuttersfederatie zit met zijn schutterij nog in de race voor D'n Um, maar kan zijn zenuwen goed onder controle houden.
Dat vertelde hij in de L1 Nieuwsshow. Nog 24 schutterijen zijn in de race voor D’n Um tijdens het OLS zaterdag. De winnaar in Meijel mag volgend jaar het evenemtent organiseren.

'Nu willen we winnen'

"De spanning valt wel mee. Voor mij is het natuurlijk een heel apart gevoel. Elk jaar win ik met een van mijn schutterijen omdat ik natuurlijk de secretaris ben van het OLS. Maar dit jaar in het bijzonder omdat mijn schutterij erij zit. In 2019 werden we met onze schutterij tweede, dus nu willen we een plekje hoger en de winnaar worden", vertelt Van Lierop.

Programma

Zaterdag start de dag met om 10:00 uur een ledenvergadering waarbij dan ook gestemd wordt over de nieuwe president. Rond 11:05 uur starten de overgebleven 24 schutterijen met het schieten op de bölkes. "De eerste ronde is het zwaarste. Je moet dan weer het gevoel en ritme vinden", zegt Van Lierop.

Kanshebbers

Volgens de secretaris van het OLS is het lastig te voorspellen wie er met D’n Um naar huis gaat. "Outsiders kunnen heel ver komen, maar hoe langer het duurt en hoe meer wind en zon erbij komt kijken zie je dat schutterijen die vaker in de finale stonden het beter doen."

OLS naar het zuiden van de provincie

"Het zou goed zijn als het schuttersfeest ook een keer naar het zuiden gaat", vindt Van Lierop. "Het is nu heel vaak in het noorden of midden van de provincie. Alleen zie ik het dit jaar toch nog graag met ’t Zandakker Gilde Sint Jan naar Venray komen. Daarna mag het naar het zuiden van de provincie." Volgens Van Lierop zou het winnen van het OLS een kroon zijn op het werk van zijn 17 jaar als voorzitter.

Niet-Limburgse burgemeester ziet OLS graag komen

Een verplichting van de schutterijen die zaterdag komen is dat ze contact hebben gehad met het gemeentebestuur of zij het organiseren van het OLS steunen. Daarnaast wordt ook gekeken naar welke terreinen in aanmerking zouden komen om het feest te organiseren. "Afgelopen zondag ontving ik gelijk een appje van onze interm burgemeester Leontien Kompier uit het hoge noorden die het OLS helemaal niet kent. Zij zei 'Als jullie de kans krijgen, pak hem en wij steunen jullie'."
Zaterdag moet duidelijk worden welke schutterij er met D’n Um naar huis gaat. Het OLS is vanaf 10:00 uur te volgen op L1 Radio, L1.nl/OLS en 1Limburg.