WML stopt tijdelijk het halen van drinkwater uit de Maas

WML stopt tijdelijk drinkwater uit de Maas © iStock
WML stopt uit voorzorg met het halen van drinkwater uit Maaswater. Dit omdat er een onbekende stof is aangetroffen in het Maaswater.
Dat laat het waterbedrijf weten in een brief.

Grote delen van Midden- en Noord-Limburg

Inwoners van grote delen van Midden- en Noord-Limburg hebben een brief gekregen hierover. Het betreft dan inwoners van Beesel, Horst aan de Maas, Nederweert, Roermond, Leudal, Maasgouw, Peel en Maas, Roerdalen, Venlo, Venray en gedeeltes van Weert. In het zuiden van de provincie wordt het drinkwater alleen gehaald uit grondwater.

Diep grondwater

Omdat het stoppen van drinkwater halen uit de Maas langer duurt dan gebruikelijk gaat het bedrijf vanaf dinsdag 12 juli over op een back-up van diep grondwater. "De kwaliteit van uw kraanwater blijft onberispelijk. Wel verandert de samenstelling enigszins. De verandering zal geleidelijk plaatsvinden", zo informeert het bedrijf.

Dagelijkse controle

WML gebruikt voor de productie van drinkwater naast grondwater ook Maaswater. Elke dag wordt de kwaliteit van de bronnen gecontroleerd.

Hardheid en kalk

De veranderde samenstelling kan wel gemerkt worden volgens WML. "De toename van hardheid en de mogelijke afzet van kalk kan merkbaar zijn, bijvoorbeeld door een laagje op de thee, kalkaanslag op glaswerk, kranen of douchewanden." Wel verzekeren ze dat de hardheid van het water voldoet aan de wettelijke voorschriften. Ook melden ze dat zodra de kwaliteit van het Maaswater op orde is, alles weer terug gaat naar het oude niveau.