Rechter moet beslissen over schadevergoeding voor L'Ortye

Stockfoto © iStock
De rechter moet een knoop doorhakken over de hoogte van de schadevergoeding voor het bedrijf L’Ortye voor het niet doorgaan van het afgraven van groeve Hommert in Vaesrade.
De provincie en L’Ortye zijn het daar onderling niet eens over kunnen worden, zo meldt gedeputeerde Lia Roefs (PvdA) aan het Limburgs Parlement.
De meningen over de hoogte van een nette minnelijke schikking bleken zeer ver uit elkaar te liggen, aldus Roefs. Ook een concept-dagvaarding die L’Ortye volgens afspraak met de provincie heeft gedeeld, heeft in het gouvernement niet tot andere juridische inzichten geleid. “Zodat een gang naar de rechter onvermijdelijk is”, zegt de gedeputeerde.

Buitenring

In 2011 sloot de provincie een overeenkomst met L’Ortye over het beschikbaar stellen van grond voor de aanleg van de Buitenring. Daarmee werd een lange onteigeningsprocedure voorkomen. In ruil daarvoor zou de provincie er alles aan doen om de ontgronding in Vaesrade mogelijk te maken.
Maar tien jaar later - in oktober 2021 - zette een ruime meerderheid van het Limburgs Parlement een streep door de afgraving. Zij vond de verwachte stof-, verkeers- en geluidsoverlast zwaarder wegen dan het economisch belang van het bedrijf en de behoefte aan ophoogzand voor de bouw.

Omzetderving

L’Ortye kondigde eerder al aan met een schadeclaim van minstens 2 miljoen euro te komen vanwege omzetderving. Dat bedrag kan nog stijgen door de sterk gestegen omzetprijzen. Wanneer de rechtbank zich over de zaak gaat buigen, is nog niet bekend.