Provincie Limburg ziet uitweg uit stroomcrisis

Stockfoto © iStock
De Provincie Limburg is blij met de door netbeheerder TenneT geplande maatregelen tegen de problemen op het stroomnetwerk. TenneT wil de capaciteitsproblemen aanpakken met kleinere deelnetten.
De netbeheerder presenteerde dinsdag een investeringsplan voor de komende tien jaar. Een maand geleden sloeg het bedrijf alarm vanwege capaciteitsproblemen. Toen werd gezegd dat er geen ruimte meer is voor het aansluiten van nieuwe bedrijven in Limburg en Noord-Brabant.

Onacceptabel

Dat scenario werd door onder meer de Provincie Limburg 'onacceptabel' genoemd. Maar TenneT gaf ook aan dat het deels veroorzaakt wordt door de stroperigheid van de vergunningsprocedures. Om uit de crisis te komen, benoemde het kabinet een week later een speciale coördinator. Dat werd oud-TenneT topman Ben Voorhorst. Die moest zoeken naar ruimte op het netwerk en in gesprek gaan met alle partijen.

Constructief

Donderdag meldt de provincie dat de gesprekken constructief waren. Men heeft vertrouwen in de door TenneT aangedragen maatregelen. En dat de provincie zelf de vergunningsprocedures gaat versnellen.