Gezonde Basisschool 'wel invoeren, maar zonder dwang'

Staatssecretaris Maarten van Ooijen op bezoek bij gezonde basisschool De Steltloper in Kerkrade. © L1
Staatssecretaris Maarten van Ooijen wil het Limburgse project Gezonde Basisschool van de Toekomst landelijk invoeren, 'maar zonder dwang'. Dat zei hij donderdag tijdens een bezoek aan basisschool De Steltloper in Kerkrade die ook meedoet aan het project.
De Gezonde Basisschool van de Toekomst is een project waarin scholen en kennisinstellingen onderzoek doen naar de invloed van leefstijl op de gezondheid van kinderen. Onderzoek toont aan dat gezond eten en meer bewegen aantoonbaar positieve effecten heeft bij de schoolkinderen.

Verantwoordelijkheid opschepen

Toch wilde het kabinet het concept vorig jaar niet breder uitrollen. Hoewel de resultaten toegejuicht werden, wilde voormalig staatssecretaris Blokhuis de docenten niet met nog meer verantwoordelijkheden opschepen. Naast de kosten vroeg het kabinet zich ook hardop af of deze taken wel thuishoren bij de verantwoordelijkheid van de scholen.

Motivatie

Staatssecretaris Maarten van Ooijen houdt de moed erin, maar wil scholen vooral niet dwingen. Dan zetten ze de hakken in het zand, zo is de ervaring in het onderwijs. "We zetten echt iets heel moois neer. Het is een proef met een wenkend perspectief voor meer scholen om mee te doen. Maar scholen moeten wel intrinsiek gemotiveerd zijn om mee te doen. Als je het van bovenaf oplegt, dan gaan de scholen zich afvragen of ze dan wel willen meedoen."