Video: wie zijn de Filipijnen die ons komen verzorgen?

Filipijnse verpleegkundigen © L1
Ze zouden ergens in het derde kwartaal naar Nederland moeten komen, en een aantal van hen misschien ook naar Limburg: 35 Filipijnse verpleegkundigen. Als de opleiding tenminste goed afgerond is, de juiste papieren er zijn en de ziekenhuizen instemmen met deelname aan de pilot van wervingsbureau Otto Work Force uit Venray, die op dit moment de verpleegkundigen in Manilla opleidt.
Maar wie zijn deze verpleegkundigen eigenlijk? En waarom zijn ze bereid naar de andere kant van de wereld te verhuizen om de met arbeidstekorten kampende Nederlandse ziekenhuizen te ontlasten? In de tweede aflevering van Grenzeloze Zorg zoeken we ze op in Manilla, en maken we kennis met een aantal van hen.

Arbeidsmigranten

In eigen land worden arbeidsmigranten Overseas Filipino Workers (OFW's) genoemd. Ze maken deel uit van een groeiende groep werkenden die de Filipijnen verlaat, in de hoop op een betere toekomst. De werkeloosheid in de Filipijnen is groot, de salarissen laag. Wie in het buitenland werkt, verdient makkelijk het viervoudige van het salaris dat hij of zij in eigen land zou krijgen.

Offers

Met dat geld kan een OFW een volledige familie onderhouden. Dat daarvoor offers worden gebracht, zoals het jarenlang niet kunnen zien van diezelfde familie, is voor veel Filipijnen de normaalste zaak van de wereld. Via apps en het internet hebben ze dagelijks contact met het thuisfront, kinderen worden door familieleden opgevoed.

Opleiding Nederlands

De verpleegkundigen die op dit moment in de Nederlandse taal en cultuur onderwezen worden in Manilla hebben meer meerdere jaren ervaring als IC-verpleegkundige in eigen land. Maar vaak hebben ze al eerder in het buitenland gewerkt, zoals in Qatar en Saoedi-Arabië.