Minder huizen verkocht maar prijzen blijven stijgen

Woningzoekenden krijgen meer ruimte © iStock
Het aantal woningen dat in onze provincie het afgelopen kwartaal werd verkocht is afgenomen. Wel blijven de huizenprijzen stijgen.
Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.

Wel iets meer

Alleen in Midden-Limburg werd met twee procent iets meer huizen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. In Noord-Limburg is het aantal verkopen het hardst afgenomen met iets meer dan zeven procent. In Zuid-Limburg werd ongeveer vijf procent minder woningen verkocht dan een jaar geleden.

Prijzen

Hoewel in het noorden van de provincie het percentage verkochte huizen het hardst daalde, steeg de prijs daar het hardst. Landelijk staat Noord-Limburg op de tweede plek met een prijsstijging van bijna 16 procent ten opzichte van een jaar eerder. In Zuid-Limburg nam de huizenprijs toe met 13,7 procent en in Midden-Limburg was dat 9,6 procent.

Landelijk

Van april tot en met juni noteerden NVM-makelaars zo'n 36.000 transacties. Dat is één procent minder dan een jaar geleden. De gemiddelde verkoopprijs steeg met elf procent. In het eerste kwartaal was de prijsstijging nog gemiddeld 14 procent.
Aan het eind van het tweede kwartaal stonden bij NVM-makelaars ruim 25.300 woningen te koop, 42 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het flink toegenomen aanbod en de minder hard doorstijgende verkoopprijs zorgen voor wat meer ruimte in de markt.

Nog steeds onzekerheid

Op de woningmarkt heerst nog steeds 'onzekerheid', hoewel huizenzoekers door een groter woningaanbod weer wat meer huizen hebben om uit te kiezen. Dat komt volgens voorzitter Onno Hoes van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) door de combinatie van een stijgende hypotheekrente en flink opgelopen energieprijzen, terwijl de huizenprijzen ook nog steeds hoog zijn. Hij hoopt dat als de inflatie later dit jaar wat gaat dalen, er ook meer mensen een verhuizing aandurven.

Hypotheekrente

Hoes drukt mensen die willen verhuizen op het hart zich niet te laten afschrikken door het oplopen van de hypotheekrente. Die ligt volgens hem gemiddeld rond de vier procent. "Laten we eerlijk zijn, dat is wel het dubbele van wat het was, maar nog steeds is het een relatief laag rentepercentage", stelt de makelaarsvoorman.

Huizenprijzen zullen niet dalen

Huizenzoekers hoeven er volgens Hoes verder niet op te rekenen dat de huizenprijzen binnenkort gaan dalen. De stijging vlakt wel duidelijk af, maar van een structurele prijsdaling is in de vooruitzichten van de makelaars geen sprake. "We gaan weer terug naar wat normalere prijzen", aldus Hoes die aangeeft dat je dan moet denken aan een prijsstijging tussen de 5 en 10 procent voor heel dit jaar.

Te weinig woningen

Volgens de NVM zijn er nog steeds veel te weinig woningen in Nederland. Daardoor blijft het aanbod op de markt naar verwachting nog lange tijd beperkt. Hoes blijft dan ook pleiten voor een bouwversnelling. "Maak procedures korter, bouw ook industrieel en denk in oplossingen in plaats van problemen", is zijn boodschap aan overheden en ontwikkelaars. Pas als er meer huizen bij komen, kan de woningmarkt in de ogen van de makelaars echt weer tot rust komen.