Weert vergevorderd met openbare toiletten

Weert is vergevorderd met openbare toiletten © iStock
Weert is landelijk gezien, met 13 andere gemeenten, het verst gevorderd op het gebied van openbare toiletten. Volgens de zogeheten Toiletalliantie, bestaande uit onder meer de Maag Lever Darm Stichting en diverse patiëntenorganisaties, hebben deze gemeenten al beleid vastgesteld en geld vrijgemaakt.
Naast Weert gaat het ook om Amsterdam, Utrecht, Roosendaal, Purmerend en de Noordoostpolder.

'Een flinke verbetering'

Openbare toiletten zijn er nog steeds te weinig, maar het onderwerp staat wel in steeds meer gemeenten op de agenda volgens de Toiletalliantie. Volgens deze club heeft een op de drie gemeenteraden de afgelopen vijf jaar aandacht besteed aan het onderwerp. Dat vindt de alliantie 'een flinke verbetering'.
"Tegelijkertijd heeft twee derde van de gemeenteraden dus nog geen actie ondernomen", voegt de organisatie er wel meteen aan toe. "Het werk is nog niet af."

65 moties

Op een kaart heeft de Toiletalliantie met verschillende kleurcodes aangegeven in hoeverre de lokale politiek zich sterk heeft gemaakt voor meer openbare toiletten. Zo werden in 65 gemeenten moties daarover aangenomen.
De opstellers van de kaart haalden hun informatie uit openbare gegevens, nieuwsberichten en eigen contacten met gemeenten.

Wildplasboete

Mede door de zaak van een vrouw die een wildplasboete voor de rechter aanvocht, overigens zonder succes, kwam het onderwerp in 2017 volop in de belangstelling te staan. De organisaties achter de Toiletalliantie pleiten voor een 'toiletnorm'. In stadscentra en winkelgebieden zou volgens hen om de 500 meter een openbaar toilet te vinden moeten zijn. Dan kunnen ook mensen die bijvoorbeeld door een medische aandoening vaak naar het toilet moeten, of het niet lang op kunnen houden, zorgeloos hun huis uit gaan.