Tweede ronde na afwijzing Martin Buber-school Kerkrade

Kerkrade heeft op dit moment geen volwaardig middelbaar onderwijs © Istock
Om alsnog een middelbare school te kunnen beginnen, heeft de gemeente Kerkrade opnieuw een aanvraag ingediend voor Het Martin Buber. Ook dient de gemeente bezwaar in tegen de afwijzing van het plan door het ministerie van Onderwijs.
Het plan voor Het Martin Buber werd eind mei afgewezen, tot verbijstering van de gemeente.

Burgerschap

Het voorstel om een nieuwe middelbare school in Kerkrade te beginnen werd op vijf van de zes punten goedgekeurd, maar volgens het ministerie scoorde het plan onvoldoende op het punt 'burgerschapsonderwijs'. Met name dat punt oogstte veel onbegrip in Kerkrade, omdat Het Martin Buber juist heel erg gericht is op burgerschap, oftewel het onderwijzen van de basisnormen en -waarden van onze samenleving.

Juridisch

Daarom legt de gemeente zich ook niet neer bij de afwijzing: "Opgeven is geen optie. In ons bezwaarschrift staan wij juridisch sterk in onze argumentatie dat we in alle opzichten een goede school neerzetten. We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat Het Martin Buber naar Kerkrade komt. We begrijpen de beslissing niet. Het Martin Buber is burgerschapsonderwijs. Burgerschap vormt dé rode draad van de school," aldus wethouder Jo Schlangen van Onderwijs in een verklaring. "Parallel hieraan hebben we ook een nieuwe aanvraagprocedure gestart voor Het Martin Buber, want we willen geen mogelijkheid onbenut laten om ervoor te zorgen dat we de school kunnen openen."

Rolduc

De gemeente Kerkrade begon in 2019 met de ontwikkeling van de nieuwe middelbare school, ook omdat er in de gemeente geen volwaardig middelbaar onderwijs meer te vinden is. Havo- of vwo-leerlingen uit Kerkrade moeten naar Heerlen of Landgraaf sinds Rolduc tien jaar geleden de poorten sloot.

Handtekeningen

Voor de nieuwe aanvraag zijn opnieuw handtekeningen nodig van ouders met kinderen van 10, 11 of 12 jaar die interesse hebben in een nieuwe school. Daarvan zijn er 628 nodig. Op dit moment kunnen alleen ouders zich melden die vorig jaar géén ouderverklaring hebben afgegeven, maar die beperking probeert de gemeente via een kort geding terug te draaien.