L1mburg Centraal: Miljoenen voor hoogwateraanpak

De Geul in Wijlre buiten de oevers getreden. © Natuurmonumenten
Zorgpersoneel uit Azië naar Limburg, miljoenen voor hoogwateraanpak en meer Limburgs nieuws.

Acht miljoen voor hoogwateraanpak in Euregio

Zuid-Limburg gaat samen met de omliggende Duitse en Belgische regio's de waterveiligheid aanpakken. Daarvoor is acht miljoen euro uitgetrokken, waaraan de Euregio Maas-Rijn 6,9 miljoen euro bijdraagt. Het gaat om zo'n vijftig projecten op het gebied van het verbeteren van de weers- en watervoorspellingen, het versterken van de crisisbestrijding en het krijgen van inzicht in de ruimtelijke inrichting, zodat deze beter bestand kan worden gemaakt tegen klimaatverandering.

Kerkraadse Ontmoetingsbus pakt eenzaamheid aan

De gemeente Kerkrade zet vanaf woensdag de zogeheten Ontmoetingsbus in tegen eenzaamheid. De bus staat vier dagdelen per week in verschillende buurten en wijken in Kerkrade. De Ontmoetingsbus is een project waarin het Leger des Heils, welzijnsorganisatie Impuls en de gemeente Kerkrade samenwerken.

Zorgpersoneel uit Azië naar Limburg gehaald

Het personeelsgebrek in de zorg veroorzaakt gigantische problemen. Dit jaar komt het landelijke tekort op 49.000 mensen, en dat aantal loopt op naar liefst 135.000 in het jaar 2031. Het Limburgse wervingsbureau Otto Work Force denkt de ziekenhuizen te kunnen ontlasten door zorgpersoneel in Azië te rekruteren. Een grensverleggend project, met flink wat hobbels op de weg, dat begint in de Filipijnen. Woensdag de eerste aflevering van een serie van drie.

WMC opent met symposium over muziek

Kerkrade maakt zich op voor de opening van het Wereld Muziek Concours donderdag. De komende drie weken is dan de wereldtop bijeen als het gaat om concerten, mars en showbands. Woensdag was er in het theater wel al een symposium over muziek.

Wolf verkiest grensoverschrijdende natuurgebieden

De wolf is bezig aan een gestage opmars in ons land. Door DNA-onderzoek weten we inmiddels dat de wolf dit jaar al op verschillende plekken Limburg heeft aangedaan. Daarbij werden in totaal 15 schapen gedood. In alle gevallen gaat het om wolven op doortocht. Een van de beste plekken waar een roedel wolven zich zou kunnen vestigen is het Meinweggebied en het grenspark Maas Swalm Nette.

Mathieu Cordang, 125 jaar geleden de Limburgse topwielrenner

De renners in de Tour reden woensdag over verschillende kasseistroken in Noord-Frankrijk. Precies 125 jaar geleden reed de Limburgse topwielrenner Mathieu Cordang ook al over diezelfde slechte wegen tijdens de klassieker Parijs-Roubaix, met succes, maar ook met teleurstelling. Zijn familie in Swalmen haalt nu herinneringen op.